Krajowa cena skupu żywca wieprzowego w trzecim tygodniu marca była o 1% wyższa niż średnia uzyskiwana przez producentów w krajach Wspólnoty. Wyższe ceny uzyskiwano m.in. we Francji, Hiszpanii oraz w Niemczech.
Liczba ogniska afrykańskiego pomoru świń u dzików od początku roku systematycznie rośnie. Do 24 marca Inspekcja Weterynaryjna potwierdziła ich 884 w 11 województwach. Liczba ognisk ASF u dzików w 2023 roku jest...
Świnie rzeźne w Polsce w dniach od 13 do 19 marca skupowano średnio po 8,35 zł za kg. Cena ta była o 1,5% wyższa niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż przed miesiącem. Żywiec ten w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW był jednocześnie o 23% droższy niż przed rokiem.
W Unii Europejskiej, według danych Komisji Europejskiej, średnia cena świń rzeźnych klasy E ukształtowała się na poziomie 230,67 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 1080 zł.
Cena uzyskiwana przez producentów w krajach Wspólnoty była o 1% wyższym niż w poprzednim tygodniu oraz o 4,5% niż przed miesiącem, a także o 31% niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej wyniosła 232,64 euro za 100 kg, co daje około 1089 zł. Była ona o 1% wyższa od średniej ceny w krajach unijnych.
Więcej niż w Polsce uzyskiwali producenci m.in. z Francji, gdzie żywiec wieprzowy był o 7% droższy. W Hiszpanii płacono o 3% więcej niż w Polsce, a w Niemczech o 2%.
Z kolei Duńscy producenci uzyskiwali aż o 23% mniej za tuczniki, a w Niderlandach różnica ta wynosiła 10%.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ