Tuczniki w Polsce pierwszy raz od dłuższego czasu podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-11-2021,18:25 Aktualizacja: 17-11-2021,18:38
A A A
Cena żywca wieprzowego w Polsce spadała nieprzerwanie od sierpnia bieżącego roku. Na początku listopada w krajowych skupach podrożał on o 1,5%.
 
Średnia cena zakupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej od czerwca spada. Wynika to głównie z nadwyżki podaży tego mięsa na rynku wspólnotowym. 
 
W pierwszym tygodniu listopada, podobnie jak przed tygodniem, unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 128,54 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 598 zł. Cena ta była o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Rynek wieprzowiny ożywił się. A co z ceną?

Większe obroty handlowe świeżego mięsa wieprzowego odnotowano w ubiegłym tygodniu. Mimo to ceny skupu żywca pozostały bez zmian.   Ceny skupu tuczników w większości krajów Unii Europejskiej ustabilizowały się. Jednocześnie...
Krajowi dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 117,96 euro za 100 kg, czyli około 549 zł. 
 
Cena ta była, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, o 10,58 euro niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej, a także o 9,30 euro od cen na rynku niemieckim oraz o 11,77 euro od cen na rynku duńskim. 
 
W Polsce na początku listopada, po utrzymującym się od sierpnia spadku cen, odnotowano ich wzrost. W pierwszym tygodniu bieżącego miesiąca dostawcy uzyskiwali za trzodę chlewną przeciętnie 4,15 zł za kg.
 
Było to o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% mniej niż przed miesiącem, a także o 6% niż przed rokiem. 
 
Zakłady mięsne w pierwszym tygodniu listopada sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,18 zł za kg. Ich cena była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% niższa niż na początku października, a także o 5% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA