Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że krajowa cena skupu tuczników pierwszy raz od kilku miesięcy wzrosła. Tuczniki na początku listopada skupowano średnio po 4,15 zł za kg.
Cena żywca wieprzowego w Polsce spadała nieprzerwanie od sierpnia bieżącego roku. Na początku listopada w krajowych skupach podrożał on o 1,5%.
Średnia cena zakupu żywca wieprzowego w Unii Europejskiej od czerwca spada. Wynika to głównie z nadwyżki podaży tego mięsa na rynku wspólnotowym.
W pierwszym tygodniu listopada, podobnie jak przed tygodniem, unijni dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 128,54 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 598 zł. Cena ta była o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 8% niż przed rokiem.
Większe obroty handlowe świeżego mięsa wieprzowego odnotowano w ubiegłym tygodniu. Mimo to ceny skupu żywca pozostały bez zmian. Ceny skupu tuczników w większości krajów Unii Europejskiej ustabilizowały się. Jednocześnie...
Krajowi dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali średnio 117,96 euro za 100 kg, czyli około 549 zł.
Cena ta była, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, o 10,58 euro niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej, a także o 9,30 euro od cen na rynku niemieckim oraz o 11,77 euro od cen na rynku duńskim.
W Polsce na początku listopada, po utrzymującym się od sierpnia spadku cen, odnotowano ich wzrost. W pierwszym tygodniu bieżącego miesiąca dostawcy uzyskiwali za trzodę chlewną przeciętnie 4,15 zł za kg.
Było to o 1,5% więcej niż tydzień wcześniej oraz o 2% mniej niż przed miesiącem, a także o 6% niż przed rokiem.
Zakłady mięsne w pierwszym tygodniu listopada sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 6,18 zł za kg. Ich cena była o 3 gr za kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 3% niższa niż na początku października, a także o 5% niż w porównywalnym tygodniu 2020 r.
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ