Rynek wieprzowiny ożywił się. A co z ceną?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-11-2021,18:15 Aktualizacja: 16-11-2021,18:28
A A A
Większe obroty handlowe świeżego mięsa wieprzowego odnotowano w ubiegłym tygodniu. Mimo to ceny skupu żywca pozostały bez zmian.
 
Ceny skupu tuczników w większości krajów Unii Europejskiej ustabilizowały się. Jednocześnie odnotowano ożywienie w handlu na rynku unijnej wieprzowiny, co wywołało niewielki optymizm wśród hodowców i producentów żywca.
 
W Hiszpanii, która przez wiele tygodni notowała spadki cen, ostatni tydzień przyniósł stabilizację. Ceny nie zmieniły się również w Holandii, Danii, Francji, Belgii i Austrii.
 
Na dużej giełdzie w Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, cena również nie uległa zmianie i utrzymała się na poziomie 1,20 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
 
ASF w Niemczech, branża trzody chlewnej, utrata pozycji lidera, eksport wieprzowiny,

ASF wyraźnie wpłynął na niemiecki sektor trzody chlewnej

Niemcy straciły pozycję czołowego producenta i eksportera wieprzowiny w Europie. Doprowadził do tego afrykański pomór świń (ASF), z którym kraj ten walczy od września 2020 r.    Wybuch epidemii ASF w Niemczech spowodował, że...
Wciąż na rynku odnotowuje się zbyt niski popyt na wieprzowinę, aby mogło to wpłynąć na wzrost cen. Przeszkodą są również braki personelu na liniach ubojowych i rozbiorowych spowodowanych pandemią Covid-19. 
 
W Polsce zapowiedziano skup wieprzowiny z czerwonej strefy ASF, która ma być przeznaczona na potrzeby rezerw materiałowych. 
 
Skupem ma zająć się kilka zakładów. Obecnie różnica w cenie między strefą czerwoną a wolną wynosi ciągle ponad 60 gr za kg. W minionym tygodniu cenniki skupu w krajowych zakładach mięsnych nie uległy zmianom i ustabilizowały się na poziomie 5,20-5,25 zł za kg klasy E. 
 
Według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w ostatnim tygodniu października ukształtowały się na poziomie 4,09 zł za kg. 
 
Były one o 1 gr za kg niższe niż przed tygodniem oraz o 4% niż przed miesiącem, a także o 7% niż w analogicznym okresie 2020 r. 
 
W ostatnim tygodniu października zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe przeciętnie po 6,15 zł za kg. Było to o 2 gr za kg drożej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była jednocześnie o 5% niższa niż przed miesiącem oraz o 6% niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA