Tuczniki w Polsce nieznacznie tańsze niż w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-10-2020,12:30 Aktualizacja: 21-10-2020,10:19
A A A
Potwierdzenie afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Niemczech spowodowało spadek cen tuczników na tamtejszym rynku. Tym samym ich notowania są obecnie zaledwie o około 1% wyższe niż w Polsce. 
 
Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach 5-11 października w zakładach mięsnych objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW spadły o 2 grosze za kg do wartości 4,46 zł.
 
Był to poziom cen o 8% niższy niż przed miesiącem oraz o 24% niższy niż przed rokiem - informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Ceny tuczników w krajach unijnych pozostały stabilne

Afrykański pomór świń (ASF) i pandemia koronawirusa wprowadziły duży zamęt na rynku trzody chlewnej. Mimo przeciwności ceny żywca wieprzowego w krajach unijnych zostały utrzymane.   W Niemczech dwa duże zakłady w miejscowościach...
Na rynku unijnym średnio dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 140,65 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej (około 643,86 zł). 
 
Notowania te były o 0,4% niższe niż w poprzednim notowaniu i o 6% niższe niż przed miesiącem oraz o 23% niższe niż przed rokiem. 
 
Krajowe ceny żywca wieprzowego tej klasy, wyrażone w walucie unijnej ukształtowały się na poziomie 130,71 euro za 100 kg (około 598,35 zł).
 
Było to o 7 % taniej niż średnia w Unii Europejskiej oraz o 1% taniej niż w Niemczech. Tam notowania dużej giełdy od kilku tygodni utrzymują się na poziomie 1,27 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 5,83 zł.
 
W tym samym okresie cena sprzedaży półtusz wieprzowych w polskich zakładach mięsnych wyniosła średnio 6,53 zł za kg. Była ona o 4 gr za kg wyższa niż tydzień wcześniej.
 
Półtusze były jednocześnie  o 7% tańsze niż przed miesiącem i o 24% tańsze jak w tym samym okresie ubiegłego roku.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA