Tuczniki w Niemczech niemal 10 proc. tańsze jak przed rokiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
03-09-2018,15:30 Aktualizacja: 03-09-2018,15:34
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech ustalona na bieżący tydzień wynosi 1,55 euro za kg wagi bitej ciepłej (około 6,6 zł). Jest ona o ponad 60 groszy niższa niż w ubiegłym roku.
 
Ceny tuczników w większości krajów europejskich w 34 tygodniu nie zmieniły się. Obniżenie temperatury spowodowało zmniejszenie podaży żywca wieprzowego, co przełożyło się na nieznaczny wzrost ceny tuczników w niektórych państwach członkowskich.
 
W notowaniach z 31 sierpnia na małej giełdzie niemieckiej ISW zaznaczył się spadek ceny o 2 centy - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Zdaniem ekspertów może to być oznaką zbliżania się sezonowego spadku cen, który zwykle miał miejsce w okresie jesiennym. 
 
asf w bułgarii, Tutrakanci, warna, hodowla trzody chlewnej

ASF przekroczył kolejną europejską granicę

We wsi Tutrakanci w północno-wschodniej Bułgarii, niedaleko Warny, odkryto ognisko afrykańskiego pomoru świń - poinformowała Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności. To pierwsze ognisko choroby w tym kraju. Dotąd próbki pobierane...
W Niemczech na dużej giełdzie ustalono cenę na poziomie 1,55 euro za kg wbc i będzie ona obowiązywała do środy 5 września. Jest ona o 15 centów niższa niż przed rokiem.
 
Spadek konsumpcji wieprzowiny oraz wzrost kosztów produkcji, który wynika z zaostrzenia przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt i zwiększenia wymagań środowiskowych, a także potencjalne zagrożenie afrykańskim pomorem świń wpłynęły na stopniowe ograniczanie produkcji przez niemieckich rolników. 
 
Liczba ferm utrzymujących trzodę chlewną spadła tam o 4 proc. i osiągnęła poziom 22,9 tys. Z kolei pogłowie świń w maju spadło o 1 proc. do poziomu 26,9 mln sztuk.
 
W stosunku do listopada ubiegłego roku liczba świń jest mniejsza o 2,5 proc., a pogłowie stada podstawowego zmniejszyło się o 2,7 proc. do 1,88 mln sztuk.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA