Tuczniki w Niemczech kosztują tyle co przed tygodniem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-06-2018,9:20 Aktualizacja: 01-07-2018,8:45
A A A

Ceny żywca wieprzowego w Niemczech od dwóch tygodni pozostają bez zmian. Popyt na tuczniki w tym kraju jest wysoki, ale nie wpłynął on na wzrost ich wartości.

 
Ceny tuczników w ubiegłym tygodniu w większości krajów Unii Europejskiej pozostały bez zmian. W Niemczech, Holandii, Belgii i Austrii utrzymały ten sam poziom, a w Hiszpanii wzrosły o 1 cent.
 
W Danii, producenta największej ilości tuczników, ceny spadły o 3 centy. Przy utrzymującej się niskiej podaży żywca, według informacji Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, przetwórcy nie są usatysfakcjonowani sytuacją na rynku. Słychać narzekania na słaby eksport oraz stagnację na rynkach lokalnych.
 
trzoda chlewna, świnie, ASF, wirus, wirus ASF w Polsce, EFSA

Rolnicy i przetwórcy wieprzowiny zaniepokojeni rozszerzaniem się ASF

Organizacje branżowe zajmujące się produkcją i przetwórstwem żywca wieprzowego są zaniepokojeni rozszerzaniem się afrykańskiego pomoru świń (ASF) i deklarują gotowość udziału w pracach nad strategią zwalczania tej choroby w Polsce - napisano...
W Niemczech w bieżącym tygodniu utrzymuje się dobry popyt na tuczniki. Mimo tego w dniu 27 czerwca cena ustalona na kolejny tydzień pozostała bez zmian i wyniosła 1,44 euro za kg wagi bitej ciepłej. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 6,27 zł.
 
W Stanach Zjednoczonych w ubiegłym tygodniu średnia cena tuczników wyniosła 1,72 dolarów za kg wbc (6,49 zł) przy bardzo niskiej marży dla zakładów ubojowych. 
 
Według amerykańskich ekspertów w kolejnych tygodniach można spodziewać się wzrostu cen tuczników.  
 
Specjaliści z Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewne zastanawiają się jak to możliwe przy obowiązujących nowych chińskich cłach na amerykańską wieprzowinę. Jednak duży wpływ na ceny mają wysokie temperatury i wynikające z nich mniejsze przyrosty świń.
 
  • Informacje dotyczące sytuacji na rynku trzody chlewnej oraz tematy związane z hodowlą i produkcją można znaleźć w dwumiesięczniku Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA