Tuczniki w końcu droższe. Ceny o 5 centów w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
21-05-2018,12:00 Aktualizacja: 21-05-2018,12:00
A A A

Ceny tuczników w ubiegłym tygodniu, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, ustabilizowały się pod wpływem sytuacji na rynku niemieckim.

Tuczniki u naszych zachodnich sąsiadów po ostatnich obniżkach i chwilowej stabilizacji notowań na niższym poziomie, w końcu podrożały. Według danych niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG 16 maja ich cena wzrosła o 5 centów do wysokości 1,42 euro za kg w wadze bitej ciepłej czyli około 6 zł/kg.

ASF, wirus, ognisko, trzoda chlewna

Ognisko ASF w okolicach Nasielska. Wirus coraz bliżej zachodniej granicy

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) pojawił się w gospodarstwie oddalonym o ponad 100 km na zachód od poprzednich ognisk choroby. Wdarł się do chlewni, w której utrzymywano 28 świń.   Główny lekarz weterynarii...

Żywiec wieprzowy w Niemczech jest droższy, ponieważ popyt na tuczniki rośnie. Zakłady mięsne, jak informuje KZP-PTCH, zaczęły się rozglądać za surowcem.

Ceny tuczników w większości krajów Unii Europejskiej nie spadły, co należy uznać za dobry znak, ale pozostały bez zmian. Na uwagę zasługuje fakt, że w Holandii i Wielkiej Brytanii odnotowano podwyżki w notowaniach odpowiednio o 3 i 6 centów.

Analitycy rynku informują, że te pozytywne sygnały płynące z Niemiec, a także z Holandii i Wielkiej Brytanii wskazują na fakt, że tendencja cenowa powoli się odwraca.

Zdaniem analityków wyraźnie odczuwalne jest ożywienie rynku. Wydaje się również, że ilość żywca wieprzowego w najbliższym czasie nie zaspokoi rosnącego popytu napędzanego głównie przez sezon grillowy.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA