Tuczniki w Danii podrożały, a cena warchlaków bez zmian

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-06-2019,11:20 Aktualizacja: 07-06-2019,11:08
A A A
Notowania żywca wieprzowego w Danii w ślad za niemieckimi wzrosły o 0,20 koron duńskich (DKK). Natomiast ceny warchlaków pozostały bez zmian.
 
Danish Crown opublikowało 6 czerwca duńską cenę tuczników. Zazwyczaj jest ona dużo stabilniejsza niż w Niemczech i nie ulega tak częstym wahaniom. 
 
W najnowszych notowaniach osiągnęła ona poziom 11,60 DKK za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) i była o 0,20 DKK wyższa niż przed tygodniem, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna

Tuczniki w Niemczech coraz droższe

Cena żywca wieprzowego w Niemczech zarówno na małej jak i na dużej giełdzie wzrosła. Oznacza to, że w najbliższych dniach można spodziewać się kolejnych podwyżek równie na krajowym rynku.   Notowania tuczników na...
 
Przeliczając na polską walutę daje to około 6,64 złotych za kg. Cena ta obowiązuje w 24. tygodniu 2019 r.
 
Duńczycy 6 czerwca opublikowali również notowania warchlaków o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
Zazwyczaj cena jest ustalana dla wagi załadunku dla standardu 30 kg, a różnica wagowa jest korygowana 0,80 euro za każdy kilogram niedowagi lub nadwagi. 
 
Ustalona cena obowiązuje od 10 do 16 czerwca i za warchlaki SPF Region 2/3 PRRS negatywny wyniosła 520 DKK (298,58 zł), za zwierzęta SPF Region 2/3 PRRS pozytywny 505 DKK (289,96 zł), a za konwencjonalne 495 DKK (284,22 zł).
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA