Tuczniki w Niemczech coraz droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
07-06-2019,7:40 Aktualizacja: 07-06-2019,7:40
A A A
Cena żywca wieprzowego w Niemczech zarówno na małej jak i na dużej giełdzie wzrosła. Oznacza to, że w najbliższych dniach można spodziewać się kolejnych podwyżek równie na krajowym rynku.
 
Notowania tuczników na niemieckiej małej giełdzie (ISW) opublikowane 4 czerwca wzrosły o 1 cent za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). 
 
Na aukcji wystawiono 3214 tuczników w 23 partiach z czego sprzedano 22 partie i łącznie 3069 sztuk, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki, UE

Eksport wieprzowiny z UE wzrósł o 9 proc.

Unia Europejska w pierwszym trymestrze 2019 r. wyeksportowała łącznie 1 110 tys. ton wieprzowiny. Jest to o 9,2 proc. więcej niż w tym samym okresie 2018 r.    Komisja Europejska opublikowała dane, z których wynika, że z Unii...
 
Ich cena wzrosła do wartości 1,94 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 8,30 złotych.
 
Na opublikowanej 5 czerwca dużej giełdzie (VEZG) cena tuczników również poszła w górę i to aż o 5 centów za kg wbc. Osiągnęła ona wartość 1,85 euro, co przeliczając na złotówki daje 7,91 złotych.
 
Cena ta obowiązuje od 6 do 12 czerwca. Jak podkreślają eksperci nawet jeżeli uwzględnimy umacniającą się złotówkę, notowania tuczników w przeliczeniu na polską walutę wzrosły o 17 groszy za kg. 
 
Tak więc w bieżącym tygodniu także w Polsce można spodziewać się wzrostu cen żywca wieprzowego. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA