Tuczniki w Chinach są znacznie droższe niż w USA

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-06-2020,10:00 Aktualizacja: 30-06-2020,9:49
A A A
Cena żywca wieprzowego na światowych rynkach jest bardzo rozbieżna. Najmniej pieniędzy otrzymują rolnicy z USA, a najwięcej producenci z Azji. 
 
Duża rozbieżność cen tuczników na światowym rynku daje szansę na wysoki zarobek dla eksporterów. 
 
Żywiec wieprzowy najniższe ceny uzyskuje obecnie w USA. Z kolei najwyższe odnotowuje się w krajach azjatyckich.
 
Tam konsumpcja wieprzowiny jest na wysokim poziomie, a pogłowie trzody chlewnej zostało zdziesiątkowana przez wirusa afrykańskiego pomoru świń. 
 
Chiny, trzoda chlewna, ASF, odbudowa pogłowia, wirus, eksport wieprzowiny, mięso wieprzowe, niedobór wieprzowiny w China

Deficyt mięsa wieprzowego w Chinach nadal trwa

Chiny nadal zmagają się z niedoborem wieprzowiny na lokalnym rynku. Jest to dobra wiadomość dla eksporterów, którzy mogą uzyskać zadowalające ceny.    Niedobór wieprzowiny w Chinach głównie jest wywołany przez...
Światowa produkcja trzody chlewnej, jak informuje portal warchlaki.com.pl na podstawie Euro Meat News, nie kieruje się obecnie logiką ani ekonomią. Głównym czynnikiem jest popyt na tuczniki. 
 
W Stanach Zjednoczonych odnotowuje się najniższe koszty i najwyższe straty podczas produkcji tuczników.
 
Natomiast w krajach azjatyckich koszty produkcji są bardzo wysokie, ale rolnicy zarabiają najwięcej.  
 
Biorąc pod uwagę jako punkt odniesienia koszty produkcji, cena w Azji jest 6 do 9 razy wyższa niż w USA. 
 
 
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA