Najwyższą cenę za tuczniki otrzymują producenci w krajach azjatyckich w tym w Chinach. Z kolei najniższe ceny uzyskują rolnicy ze Stanów Zjednoczonych, gdzie koszt produkcji jest najmniejszy.
Cena żywca wieprzowego na światowych rynkach jest bardzo rozbieżna. Najmniej pieniędzy otrzymują rolnicy z USA, a najwięcej producenci z Azji.
Duża rozbieżność cen tuczników na światowym rynku daje szansę na wysoki zarobek dla eksporterów.
Żywiec wieprzowy najniższe ceny uzyskuje obecnie w USA. Z kolei najwyższe odnotowuje się w krajach azjatyckich.
Tam konsumpcja wieprzowiny jest na wysokim poziomie, a pogłowie trzody chlewnej zostało zdziesiątkowana przez wirusa afrykańskiego pomoru świń.
Chiny nadal zmagają się z niedoborem wieprzowiny na lokalnym rynku. Jest to dobra wiadomość dla eksporterów, którzy mogą uzyskać zadowalające ceny. Niedobór wieprzowiny w Chinach głównie jest wywołany przez...
Światowa produkcja trzody chlewnej, jak informuje portal warchlaki.com.pl na podstawie Euro Meat News, nie kieruje się obecnie logiką ani ekonomią. Głównym czynnikiem jest popyt na tuczniki.
W Stanach Zjednoczonych odnotowuje się najniższe koszty i najwyższe straty podczas produkcji tuczników.
Natomiast w krajach azjatyckich koszty produkcji są bardzo wysokie, ale rolnicy zarabiają najwięcej.
Biorąc pod uwagę jako punkt odniesienia koszty produkcji, cena w Azji jest 6 do 9 razy wyższa niż w USA.
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ