Tuczniki w Chinach kosztują 11,63 zł za kilogram
Producenci tuczników w Chinach zacierają ręce. W związku z likwidacją pogłowia macior w ubiegłym roku o ponad 10 milionów sztuk tamtejsze zakłady mięsne płacą obecnie ponad 20 juanów za kilogram żywca. W przeliczeniu na złotówki oznacza to 11,63 zł/kg.
Wysokie ceny skupu żywca wieprzowego w Chinach powodują większą popularność produkcji trzody chlewnej w tym kraju. Obecnie na jednym tuczniku producenci zarabiają ponad 800 juanów tj. 465 zł - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Ceny żywca wieprzowego idą w górę. Jak długo?
Stado macior, które w ubiegłym roku zmalało o ponad 10 milionów sztuk wymaga odbudowy, a tego nie można zrobić w tydzień lub miesiąc. Ponadto w Chinach ustabilizowały się ceny zbóż. To wszystko wpływa na opłacalność produkcji tuczników.
Producenci trzody chlewnej w Chinach w czasach kryzysu są wspierani przez tamtejszy rząd. Ponadto rząd dla potrzeb lepszej kontroli rozprzestrzeniania się chorób świń oraz poprawy bezpieczeństwa żywności zamyka małe i nierentowne gospodarstwa - informuje KZP-PTCH.
Obecnie władze Chin chcą wymusić na dużych właścicielach ferm odejście od utrzymywania własnych knurów. Stąd wprowadził pomoc, która polega na budowie nowych stacji unasieniania knurów, które mają dostarczać nasienie do ferm położonych w odległości do 100 km.