Tuczniki w Chinach kosztują 11,63 zł za kilogram

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
18-04-2016,8:00 Aktualizacja: 18-04-2016,7:33
A A A

Producenci tuczników w Chinach zacierają ręce. W związku z likwidacją pogłowia macior w ubiegłym roku o ponad 10 milionów sztuk tamtejsze zakłady mięsne płacą obecnie ponad 20 juanów za kilogram żywca. W przeliczeniu na złotówki oznacza to 11,63 zł/kg.

Wysokie ceny skupu żywca wieprzowego w Chinach powodują większą popularność produkcji trzody chlewnej w tym kraju. Obecnie na jednym tuczniku producenci zarabiają ponad 800 juanów tj. 465 zł - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.

wieprzowina, trzoda chlewna, żywiec, żywiec wieprzowy

Ceny żywca wieprzowego idą w górę. Jak długo?

Według notowań ministerstwa rolnictwa stawka skupu netto żywca w kraju w ostatnim tygodniu marca wyniosła 4,28 zł za kilogram i była o 5,6 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej i aż o 11,9 proc. powyżej wyniku sprzed roku. Eksperci podkreślają jednak,...

Stado macior, które w ubiegłym roku zmalało o ponad 10 milionów sztuk wymaga odbudowy, a tego nie można zrobić w tydzień lub miesiąc. Ponadto w Chinach ustabilizowały się ceny zbóż. To wszystko wpływa na opłacalność produkcji tuczników.

Producenci trzody chlewnej w Chinach w czasach kryzysu są wspierani przez tamtejszy rząd. Ponadto rząd dla potrzeb lepszej kontroli rozprzestrzeniania się chorób świń oraz poprawy bezpieczeństwa żywności zamyka małe i nierentowne gospodarstwa - informuje KZP-PTCH.

Obecnie władze Chin chcą wymusić na dużych właścicielach ferm odejście od utrzymywania własnych knurów. Stąd wprowadził pomoc, która polega na budowie nowych stacji unasieniania knurów, które mają dostarczać nasienie do ferm położonych w odległości do 100 km.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA