Tuczniki i warchlaki w Danii podrożały

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-04-2019,13:30 Aktualizacja: 05-04-2019,10:11
A A A
Notowania tuczników duńskich są ustalane przez spółkę Danish Crown i w dniu 4 kwietnia wzrosły o 0,70 koron duńskich za kilogram. W tym samym dniu cena warchlaków wzrosła o 40 koron duńskich za sztukę. 
 
Notowania ustalane przez Danish Crown ze względu na dominującą pozycję spółki na rynku w praktyce dyktują cenę tuczników w Danii. Są one dużo stabilniejsze niż w Niemczech i nie ulegają częstym wahaniom. 
 
Ceny tuczników ustalone 4 kwietnia wzrosły o 0,70 koron duńskich (49 groszy) i osiągnęły wartość 10,30 koron duńskich za kilogram. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 5,92 złotych, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
ASF w Kambodży, wirus, trzoda chlewna, Wietnam

Pierwsze ognisko ASF w Kambodży

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) wykryto w Kambodży w gospodarstwie utrzymującym trzodę chlewna. Ferma jest położona w pobliżu granicy z Wietnamem.   Ognisko ASF w Kambodży zostało potwierdzone przez Narodowy Instytut Zdrowia Zwierząt i...
Duńczycy są największym w Europie producentem warchlaków, z czego większość eksportują. Wśród nich można wymienić trzy podstawowe kategorie: SPF Region 2/3 PRRS negatywny, SPF Region 2/3 PRRS pozytywny i konwencjonalny.
 
Zwykle cena w Danii jest określona dla wagi załadunku dla standardu 30 kg. Różnica wagowa jest korygowana 0,80 euro za każdy kilogram niedowagi lub nadwagi. 
 
W notowaniach z 4 kwietnia wszystkie kategorie warchlaków podrożały o 40 koron duńskich (23 złote). Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny, osiągnęły cenę 470 koron duńskich (około 270 złotych), sztuki SPF Region 2/3 PRRS pozytywny 455 koron duńskich (262 złotych), a osobniki konwencjonalne 445 koron duńskich (256 złotych).
 
Wzrost cen jest niezwykle wysoki i dodatkowo osiągnął pułap najwyższy w historii. Jednak zdaniem ekspertów to nie koniec podwyżek.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA