Tuczniki droższe o 4 centy. Cena najwyższa od października

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
22-02-2018,8:00 Aktualizacja: 22-02-2018,7:56
A A A

Tuczniki w ubiegłym tygodniu były droższe niemal w całej Europie. Przetwórcy mają za mało towaru więc podaż żywca jest niewystarczająca w stosunku do potrzeb zakładów mięsnych.

Tuczniki w ubiegłym tygodniu podrożały w Unii Europejskiej nawet o 4-6 centów. Największe podwyżki odnotowano w Holandii i Belgii (+6 centów), w Hiszpanii (+5 centów) oraz we Francji i Danii (+ 4 centy).

asf, sanitarny odstrzał dzików, petycja, główny inspektorat weterynarii

Dziki pod ochroną? Nie zgadzają się na rzeź tych zwierząt

Dziki nie są głównym winowajcą rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń. Tak twierdzą autorzy petycji zamieszczonej na stronie internetowej GIW, którzy sprzeciwiają się prowadzeniu sanitarnego odstrzału tych zwierząt....

Żywiec wieprzowy jest więc bardzo pożądanym towarem na rynku. Średnia waga ubojowa w Niemczech w ciągu ostatnich dwóch tygodni spadła o 0,2 kg. Tuczników wciąż brakuje, więc u naszych zachodnich sąsiadów według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG ich cena wzrosła o kolejne 4 centy do wysokości 1,50 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Cena tuczników w Niemczech osiągnęła więc poziom notowany po raz ostatni w październiku ubiegłego roku. W przeliczeniu na polską walutę obecnie jest to około 6,22 zł/kg.

Ceny tuczników w Polsce również rosną. Jednak jak informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, cenniki krajowych zakładów mięsnych nie nadążają za sytuacją na niemieckim rynku.

Żywiec wieprzowy w Polsce w ubiegłym tygodniu podrożał średnio o 20-25 groszy.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA