Tuczniki drożeją, ale brak dwutlenku węgla może zachwiać rynkiem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-08-2022,13:50 Aktualizacja: 29-08-2022,13:43
A A A
Ceny w skupie tuczników w ostatnim tygodniu wzrosły w większości państw Unii Europejskiej. Jednak kolejny kryzys może przynieść niedobór dwutlenku węgla na liniach ubojowych.
 
Wysokie koszy energii i pasz przy niskich cenach skupu tuczników spowodowały, że przez długi czas hodowcy zmagali się z brakiem opłacalność produkcji, co było powodem likwidacji wielu stad trzody chlewnej w Unii Europejskiej. 
 
Doprowadziło to do spadku podaży żywca na rynku, a upały dodatkowo spowolniły przyrosty tuczników. W ostatnich tygodniach ceny w skupie wzrosły, a podaż zwiększyła się głównie ze strony rynków trzecich. 
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, cena świń w Hiszpanii,

Tuczniki w Hiszpanii tanieją

Ceny tuczników w większości krajów Unii Europejskiej w ostatnim miesiącu rosły. Natomiast notowania w Hiszpanii spadły o ponad 9 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 42 zł.   Według analizy Rady ds....
Największe wzrosty w stosunku do ubiegłego tygodnia, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, odnotowano w Belgii i Holandii, gdzie tuczniki podrożały o 9 centów za kg. We Francji odnotowano wzrost o 3 centy. 
 
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z 24 sierpnia cena wzrosła o 5 centów do wartości 2,05 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9,74 zł. 
 
Krajowe ceny skupu za klasę E w ostatnim tygodniu również wzrosły o 20 groszy do poziomu 9,70 zł kg.
 
Jednak dobra passa producentów świń może nie potrwać zbyt długo. Jest to efekt braku gazów technicznych w tym dwutlenku węgla, co wynika z wstrzymania produkcji w największych zakładach nawozowych. 
 
Niedobory dwutlenku węgla na liniach ubojowych, czy innych środków niezbędnych w przetwórstwie, będą miały bezpośrednie przełożenie na terminy odbioru tuczników, a w skrajnych przypadkach na wstrzymanie ubojów. 
 
Sytuacja ta może wywołać kolejny kryzys w sektorze trzody chlewnej nie tylko z powodu ponownego spadku cen skupu, ale również ze względu na ewentualne zagrożenie dobrostanu zwierząt przetrzymywanych w stłoczonych chlewniach.
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA