Tuczniki w Hiszpanii tanieją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-08-2022,10:35 Aktualizacja: 26-08-2022,10:36
A A A
Ceny tuczników w większości krajów Unii Europejskiej w ostatnim miesiącu rosły. Natomiast notowania w Hiszpanii spadły o ponad 9 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 42 zł.
 
Według analizy Rady ds. Rozwoju Rolnictwa i Ogrodnictwa (AHDB), w ciągu czterech tygodni ceny trzody chlewnej w krajach Wspólnoty sukcesywnie rosły z wyjątkiem Hiszpanii.
 
Popyt na wieprzowinę nadal jest słaby, chociaż zaczyna wykazywać pewne oznaki ożywienia. 
 
Niski popyt został częściowo zrekompensowany przez mniejsze masy ubojowe tuczników wynikające z upałów. 
 
tuczniki, ASF, afrykański pomór świń, przerośnięte zwierzęta, Niemcy,

Świnie przerastają, a odbiorców brak

Niemieccy rolnicy produkujący w strefach ASF mają poważny problem. Zakłady nie odbierają ich świń, ponieważ zdrowe zwierzęta nie mogą trafić do handlu.    Ministerstwo Rolnictwa Dolnej Saksonii poinformowało, że kolejne 1,8 tys. świń ze...
W ciągu ostatnich czterech tygodni największy wzrost cen odnotowano we Francji, gdzie trzoda chlewna podrożała o 7 euro i 14 sierpnia kosztowała 203,00 euro za 100 kg, co daje około 962 zł. 
 
W Niemczech ceny wzrosły o 5,70 euro do wartości 198,54 euro za 100 kg, czyli około 941 zł. W Wielkiej Brytanii producenci za odstawiane tuczniki otrzymywali średnio 197,88 pensów za 100 kg, co daje około 234,72 euro i 1112 zł. 
 
Ceny świń w Holandii i Danii, jak podaje euromeatnews.com, były niższe o 0,3 euro za kg (1,42 zł) w stosunku do ceny francuskiej oraz 0,59 euro za kg (2,80 zł) w stosunku do ceny w Wielkiej Brytanii.
 
Ceny świń w Hiszpanii spadły o 9,27 euro do wartości 208,68 euro za 100 kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 989 zł. Notowania te były o 0,24 euro (1,14 zł) niższe od średniej w Wielkiej Brytanii. 
 
Hiszpański przemysł trzody chlewnej ma problemy z nadążaniem za szybkimi zmianami jakie są obserwowane na globalnym rynku. Wpływ na spadek cen ma również obniżony popyt na wieprzowinę ze strony Chin, które stopniowo odbudowują własne pogłowie trzody chlewnej. 
 

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA