Trzoda chlewna już dawno nie była tak tania

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ BNP Paribas, (em) | redakcja@agropolska.pl
18-01-2016,13:45 Aktualizacja: 18-01-2016,14:31
A A A

W 2015 r. średnia roczna cena trzody chlewnej była najniższa od 2010 roku. Żywiec wieprzowy najtańszy był pod koniec listopada, kiedy za kilogram płacono zaledwie 3,71 złotego.

Poprzednio tak niską stawkę odnotowano w dwóch ostatnich tygodniach stycznia 2011 r., kiedy podczas tradycyjnego zimowego dołka cenowego, rynek w całej Unii Europejskiej został dodatkowo pociągnięty w dół informacjami o wykryciu dioksyn w niemieckim mięsie i jajach - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.

wzrost cen żywca wieprzowego, Niemcy

Ceny żywca wieprzowego nieco wzrosły

Wzrost cen wieprzowiny w Niemczech w ubiegłym tygodniu o 3 eurocenty do 1,31 euro za kg spowodował, że niektóre polskie ubojnie podniosły cenę o 20 groszy za kg wagi bitej ciepłej - informuje Krajowy Związek Pracodawców...

Ministerstwo rolnictwa nie przedstawiło jeszcze ostatecznych i oficjalnych danych o przeciętnej rocznej cenie trzody chlewnej, ale z notowań tygodniowych można wnioskować, że wyniosła ona około 4,25-4,30 zł netto w przeliczeniu na kilogram żywca. To stawka o 11-12 proc. niższa niż w 2014 r., kiedy w zakładach monitorowanych przez resort rolnictwa płacono przeciętnie 4,85 zł/kg.

Eksperci przypominają, że w latach 2012-13 trzoda była znacznie droższa i kosztowała odpowiednio 5,50 i 5,47 zł/kg. Ostatnio tańszy niż w 2015 r. żywiec wieprzowy był w 2010 r., kiedy kilogram kosztował 3,96 zł.

Producenci kłopoty do zmartwień mieli szczególnie pod koniec ubiegłego roku. Pomiędzy trzecim tygodniem września a trzecim listopada cena spadła aż o 1,02 zł/kg. Tak szybkie i duże spadki na tym rynku zdarzają się rzadko.

Wprawdzie o tej porze roku stawki obniżają się, ale w poprzednich 5 latach (2010-14) leciały w dół średnio o 0,36 zł/kg. W efekcie w trzecim tygodniu listopada cena spadła do 3,71 zł/kg, czyli poziomu najniższego od stycznia 2011 r.

Eksperci obawiają się, że trudna sytuacja na rynku trzody spowoduje, że część producentów nadal będzie ograniczać wielkość stad, opóźniać wstawienia lub rezygnować z produkcji.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA