Światowy rynek wieprzowiny pod presją

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
19-10-2018,8:00 Aktualizacja: 18-10-2018,13:10
A A A
Spadające ceny skupu tuczników, nadprodukcja żywca, a także rosnące ceny pasz coraz bardziej dają się we znaki producentom świń. Dużym zagrożeniem dla branży jest również rozprzestrzeniający się wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF), wojny handlowe i brexit.
 
Wirus ASF rozprzestrzenia się coraz bardziej i to nie tylko w Europie, ale również w Chinach. Kraj ten utrzymuje połowę światowego pogłowia świń oraz importuje ponad 10 proc. światowej wieprzowiny. W związku z tym wszelkie zawirowania na tym rynku są odczuwane przez wiele krajów. 
 
Potwierdzenie kolejnych ognisk ASF w Chinach może paradoksalnie ograniczyć ekspansję produkcji w tym kraju, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, a likwidacja ognisk i prewencyjne wybijanie stad może sprzyjać powiększaniu importu. 
 
muchy, ASF, wirus, trzoda chlewna

Wirus ASF może być przenoszony przez muchy?

Afrykański pomór świń (ASF) przenosi się na duże odległości głównie za pośrednictwem czynnika ludzkiego lub przy udziale dzików. Przeprowadzono badania, które miały sprawdzić, czy muchy również biorą udział w...
Niestety mięso wieprzowe pochodzące z krajów unijnych jest mniej konkurencyjne od tego pochodzącego z Brazylii, Kanady czy USA. Głównym tego powodem są większe koszty produkcji związane z poprawą dobrostanu zwierząt i ochrony środowiska.
 
W przypadku, gdy wirus ASF rozprzestrzeni się na kolejne państwa unijne doprowadzi to do utraty wielu rynków trzecich.
 
Zagrożeniem dla sektora będą również skutki brexitu. W przypadku braku porozumienia między UE i Wielką Brytanią będą one odczuwalne już w marcu przyszłego roku. 
 
Jak podają eksperci z KZP-PTCH z UE do Wielkiej Brytanii rocznie jest wysyłanych około 470 tys. ton mięsa wieprzowego. W przypadku "twardego Brexitu" nałożone zostaną cła, co spowoduje, że znaczna cześć eksportu pozostanie na rynku unijnym. Skutkiem tego będą kolejne spadki cen.
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA