Cena tuczników w Niemczech czwarty raz z rzędu nie zmieniła się i pozostała na poziomie 1,83 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Notowania warchlaków również pozostały bez zmian.
Notowania tuczników w Niemczech czwarty raz z rzędu pozostały bez zmian. Stagnacja cen dotyczy również warchlaków, za które trzeba zapłacić 64 euro za sztukę, czyli tyle samo co w poprzednich notowaniach.
Liczba tuczników oferowanych w Unii Europejskiej do uboju zmniejszyła się odpowiednio do popytu zakładów przetwórczych.
Przyrosty zwierząt z uwagi na panujące upały zmniejszyły się, co wpłynęło na spadek wagi ubojowej. Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, jedynie kraje z południa kontynentu notują zwiększony popyt na mięso wieprzowe z powodu dużej liczby odwiedzających turystów.
Biuro Przedstawiciela Handlowego USA (USTR) wydało do publicznej wiadomości listę produktów, które mogą potencjalnie podlegać dodatkowym opłatom celnym. Znalazło się na niej mięso wieprzowe, szynki i kiełbasy. USTR wydało do...
Cena tuczników w Niemczech w notowaniach dużej giełdy (VEZG) z 3 lipca po raz czwarty z rzędu nie zmieniła się i pozostała na poziomie 1,83 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,76 zł za kg.
Cena ta obowiązuje od 4 do 10 lipca. Jej stabilizacja jest spowodowana głównie dużymi zapasami wieprzowiny, które wciąż zalegają w niemieckich chłodniach. Ponadto na początku wakacji popyt na wieprzowinę w tym kraju zazwyczaj maleje.
W opublikowanych dwa dni później (5 lipca) notowaniach niemieckiej małej giełdy ceny również pozostały bez zmian i utrzymały się na poziomie 1,92 euro za kg wbc. W przeliczeniu na naszą walutę jest to około 8,14 zł za kg.
Na aukcji wystawiono 1645 tuczników w 211 partiach z czego sprzedano wszystkie, podaje portal warchlaki.com.
Tego samego dnia opublikowano w Niemczech notowania warchlaków, których cena podobnie jak wieprzowiny, nie zmieniła się. Producenci za sztukę muszą zapłacić 64 euro, czyli około 271 zł. Cena ta obowiązuje od 8 do 14 lipca.
Do dalszego wzrostu ceny niezbędny jest nowy impuls z Azji. Według wstępnych szacunków rezerwy mięsa wieprzowego w Chinach wyczerpią się jesienią tego roku.
W związku z tym przewiduje się, że władze chińskie w obawie przed rosnącymi cenami podejmą decyzje o masowym imporcie mięsa wieprzowego do tego kraju.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ