Stagnacja na europejskim rynku trzody chlewnej

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
28-10-2020,11:00 Aktualizacja: 28-10-2020,10:58
A A A
Ceny tuczników i warchlaków na europejskim rynku od kilku tygodni pozostają bez większych zmian. Sytuacja ta dotyczy zarówno Niemiec jak i Danii. 
 
Warchlaki na niemieckim rynku w notowaniach z 23 października utrzymały swoją cenę na poziomie 27 euro za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 123,73 zł. 
 
Cena ustalona w Niemczech obowiązuje od 26 października do 1 lipca – podaje portal warchlaki.com.pl.
 
Dzień wcześniej (22 października) opublikowano notowania warchlaków w Danii. Ich cena również pozostała bez zmian.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, wieprzowina,mięso wieprzowe, ceny w Polsce

Ceny żywca wieprzowego od sierpnia spadają

Żywiec wieprzowy na rynku krajowym od początku sierpnia odnotowuje spadek cen. W drugim tygodniu października jego notowania po raz kolejny zmalały.   Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 12-18...
 
Za zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny trzeba zapłacić 265 koron duńskich (DKK), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 163,17 zł za sztukę.
 
Warchlaki SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 245 DKK za sztukę, czyli około 150,86 zł, a konwencjonalne 235 DKK (144,71 zł). Ich ceny obowiązują w tym samym okresie jak w Niemczech. 
 
Tego samego dnia ukazały się notowania tuczników duńskich Danish Crown. W tym przypadku ceny również utrzymały poziom 10,30 DKK, czyli taki sam jak przed tygodniem. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,35 zł za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
 
W notowaniach niemieckiej dużej giełdy z 21 października cena tuczników utrzymała się na poziomie 1,27 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,82 zł. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA