Stabilnie na rynku prosiąt
Ceny prosiąt od wielu tygodni pozostają na zbliżonym poziomie, zarówno w Polsce, jak i w Niemczech, Daniii i Holandii.
Ceny prosiąt w ostatnim w tygodniowych pozostawały stabilne. Odnotowano jednie niewielkie korekty notowań tych zwierząt.

Tuczniki są najtańsze od 2 lat. Dlaczego cena spada?
Prosięta w wadze 30 kg w Polsce importowane z Danii, w ubiegłym, czyli 43 tygodniu 2024 roku, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, nieco potaniały.
Zwierzęta te kosztowały 367,56 złotych za sztukę w porównaniu do 368,81 w 42 oraz 370,77 w 41 tygodniu.
Prosięta w Niemczech, jak podaje VEZG, od kilku tygodni utrzymują stałą cenę, która wynosi 65 euro za 28 kg zwierzę.
Cena prosiąt w Niemczech nie zmieniła się również w 43 tygodniu 2024 roku.
Prosięta w Niemczech, w przeliczeniu na polską walutę, przy niskim kursie euro, kosztują więc około 283 zł.
Cena prosiąt w Danii, według DSPC, również utrzymuje się od kilku tygodni na niezmienionym poziomie.
Prosięta kosztują nadal 525,00 DKK za 30 kg tj. około 306 zł.
Cena 25 kg prosięcia w Holandii w 43 tygodniu 2024 r., jak podaje VION, również utrzymuje się na stałym poziomie 47,00 euro, tj. około 205 zł.
-
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
Niemiecka wieprzowina może być sprzedawana jako polska
-
Stabilizacja rynku tuczników na VEZG. W Polsce sytuacja jest inna
-
Spadek cen żywca wieprzowego wyhamował
-
Dlaczego cena tuczników w Polsce wzrosła?
-
Hodowla świń w jej polskiej kolebce przeżywa poważny kryzys
-
Największe stada świń są najbardziej odporne na kryzys
-
Ceny tuczników rosną. Ich niemiecki rodowód nie jest pożądany
-
Na VEZG cena bez zmian. Jak będzie w Polsce?
-
Liczba macior oraz stad świń maleje i to mocno
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 1/2025
-Okiem doradcy - sucha dezynfekcja
-Świeże powietrze to podstawa
-Zamiast powiększać stado, zwiększyli dobrostan
Hoduj z głową bydło 1/2025
-Programowanie życia cieląt
-Jak zmodernizować oborę pod robota?
-Lepszy dobrostan to większy zysk
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
09-02-2025,18:30
XXXI edycja Konkursu Rolnik-Farmer Roku
-
06-02-2025,13:05
O przyszłości polskiego sektora wołowiny
-
03-02-2025,10:00
Nagrodzono najlepszych producentów bydła mięsnego
-
23-12-2024,12:05
O śrucie rzepakowej w żywieniu świń
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo