Stabilizacja cen tuczników na rynku unijnym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
15-05-2023,15:15 Aktualizacja: 15-05-2023,15:15
A A A
Hodowcy świń i producenci tuczników spodziewali się wzrostu cen tuczników na rynku Unii Europejskiej. Jednak mimo niskiej podaży żywca ceny w wielu krajach pozostały bez zmian.
 
Rynek żywca wieprzowego w Unii Europejskiej ustabilizował się. Podaż żywca wieprzowego jest niska i w efekcie nadchodzącej fali ciepła powinna zmniejszać się.
 
Sezon grillowy zwiększył popyt, ale z uwagi na wysokie koszty energii nie należy spodziewać się dużego uzupełniania zapasów wieprzowiny w magazynach chłodniczych informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig. 
ASF, program bioasekuracji, MRiRW, wirus ASF, strefy objęte ograniczeniami, progam zwalczania ASF, Robert Telus

Hodowcy świń apelują do ministra: musimy przestrzegać bioasekuracji

Hodowcy i producenci trzody chlewnej oraz inni sygnatariusze inicjatywy #HodowcyRazem wyrażają zaniepokojenie wprowadzeniem zmian dla gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 1 lochę lub 10 sztuk świń. Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju...
 
W minionym tygodniu ceny skupu tuczników pozostały bez zmian w Belgii, Danii, Holandii, Austrii i Hiszpanii. Z krajów, które są dużymi producentami wieprzowiny, jedynie we Francji zanotowano spadek cen skupu o 6 centów.
 
Kraje, które eksportują wieprzowinę poza Unię Europejską skarżą się na silną presję na światowe ceny ze strony Brazylii i Stanów Zjednoczonych.
 
W Niemczech w minioną środę (10 maja) ceny tuczników już szósty tydzień z rzędu pozostały na poziomie 2,33 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,51 zł. 
 
Podaż świń do uboju utrzymuje się na niskim poziomie. Popyt ze strony rzeźni jest dobry, a świnie przeznaczone do uboju można bez problemu sprzedać.
 
W Polsce tuczniki były skupowane średnio po 11 zł za kg wagi poubojowej klasy E. Niektóre zakłady ograniczają liczbę ubojów, co prowadzi do zrównoważenia rynku i stabilizacji cenowej.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA