Śruta rzepakowa może z powodzeniem zastąpić importowaną soję

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
12-11-2020,14:55 Aktualizacja: 12-11-2020,15:04
A A A

Badania naukowe potwierdzają duży potencjał zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń, a śruta rzepakowa może być alternatywą dla importu soi - wynika z analiz ekspertów przedstawionych przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju.

Śruta rzepakowa ma być jednym z alternatywnych komponentów paszowych, który w części wyeliminuje importowaną, genetycznie modyfikowaną śrutę sojową, powszechnie stosowaną w karmieniu drobiu i trzody chlewnej.

śruta rzepakowa, białko roślinne, żywienie zwierząt, śruta sojowa

Śruta rzepakowa nadzieją na polskie białko

Polska jest krajem, który eksportuje tanie białko a importuje drogie. Mamy ogromne możliwości związane z wykorzystaniem w żywieniu zwierząt śruty rzepakowej. Ciągle jednak nie potrafimy, bądź nie chcemy ich wykorzystać. Dlaczego tak się...
Według obecnych przepisów, soja GMO może być stosowana w karmieniu zwierząt tylko do końca tego roku.

"Przedstawione wspólnie przez dr Tomasza Schwarza z Uniwersytetu Rolniczego im. H. Kołłątaja w Krakowie oraz dr Anitę Zaworską-Zakrzewską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyniki badań w ramach prezentacji dotyczącej praktycznych aspektów zastosowania pasz rzepakowych w żywieniu świń, jednoznacznie dowodzą na realne możliwości istotnego zwiększenia w dawce żywieniowej udziału śruty poekstrakcyjnej i makuchu rzepakowego" - czytamy w komunikacie Polskiego Stowarzyszenia Producentów Oleju (PSPO).

Zaznaczono, że surowce te, produkowane ze współczesnych odmian rzepaku, "stanowią bezpieczny krajowy surowiec białkowy, możliwy do zastosowania w żywieniu każdej grupy technologicznej świń".

chów tuczników, prosięta, szymon giżyński, Inspekcja Weterynaryja

Ile polskich prosiąt tuczy się w Polsce? Oto jest pytanie

Ministerstwo rolnictwa przekonuje, że nie można precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie, jaki był udział polskich prosiąt w chowie tuczników w naszym kraju w 2019 roku. Kwestie importowania wieprzowiny, prosiąt czy prowadzenia tuczu nakładczego...

Powołując się na doświadczenia amerykańskie Stowarzyszenie wskazało na możliwość wręcz całkowitego wyeliminowania śruty sojowej paszą na bazie kukurydzy, zastępując ją śrutą rzepakową w żywieniu prosiąt do masy 15 kg, bez straty dla efektywności jej wykorzystania i zdrowotności zwierząt.

Zrzeszone w Polskim Stowarzyszeniu Producentów Oleju tłocznie wyprodukowały w ub.r. ponad 1,7 mln ton pasz rzepakowych - najwięcej śruty poekstrakcyjnej, której podaż wyniosła 1 mln 634 tys. ton wobec 1 mln 542 tys. ton w 2018 roku - poinformowało Zrzeszenie.

W sumie w 2019 r. przerobiono 2,96 mln ton nasion rzepaku. Członkowie PSPO przerabiają łącznie ok. 90 proc. uprawianego w naszym kraju rzepaku.

  • Więcej informacji na temat afrykańskiego pomoru świń znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA