Ceny zakupu żywca wieprzowego w krajowych skupach ustabilizowały się. Dostawcy podobnie jak przed tygodniem uzyskiwali za tuczniki 7,48 zł za kg.
Średnia cena żywca wieprzowego na przełomie października i listopada w krajach Wspólnoty spadła o 1%. Była ona jednocześnie o 7% wyższa niż przed rokiem.
W dniach od 30 października do 5 listopada producenci unijni uzyskiwali za świnie rzeźne klasy E średnio 212,03 euro (933 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej.
Cena ta była o 1% niższa niż tydzień wcześniej oraz o 5% niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa niż uzyskiwali dostawcy w tym samym okresie ubiegłego roku.
Cena żywca wieprzowego w Polsce wzrosła pomimo stabilizacji rynku w Niemczech. Tuczniki są nieco droższe, ale zdaniem ekspertów, nie mamy jeszcze do czynienia z bezpośrednim wpływem świąt Bożego Narodzenia na notowania tych zwierząt. Cena...
Notowania żywca wieprzowego tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ukształtowała się na poziomie 219,69 euro (967 zł) za 100 kg.
Była ona o 4% wyższym niż średnia cena uzyskiwana przez rolników w Unii Europejskiej. Niższe ceny niż w Polsce odnotowano we Francji, gdzie producenci otrzymywali 195 euro (858 zł) za 100 kg, w Niderlandach 195,11 euro (859 zł) i w Hiszpanii 205,04 euro (902 zł).
Natomiast ceny wyższe niż w Polsce uzyskiwali dostawcy w Niemczech, gdzie za świnie rzeźne płacono 220,25 euro (969 zł) za 100 kg.
Na rynku krajowym na przełomie października i listopada średnia cena świń rzeźnych w zakładach monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, podobnie jak przed tygodniem wyniosła 7,48 zł za kg.
Była ona o 8% niższa niż przed miesiącem, ale o 7% wyższa niż przed rokiem.
W tym samym czasie zakłady mięsne sprzedawały półtusze wieprzowe średnio po 10,90 zł za kg. Było to o 1% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 7% niż przed miesiącem, a także o 7% drożej niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ