Sprawdź ceny tuczników w Polsce i w Europie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-12-2023,15:00 Aktualizacja: 22-12-2023,12:44
A A A
Krajowe notowania żywca wieprzowego na początku grudnia spadły. W tym samym czasie średnia cena w Unii Europejskiej nieznacznie wzrosła do wartości 213,05 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. 
 
W Polsce na początku grudnia odnotowano spadek cen żywca wieprzowego. W dniach od 4 do 10 grudnia w zakładach mięsnych monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW średnia cena świń rzeźnych ukształtowała się na poziomie 7,55 zł za kg.
 
Była ona o 1% niższa niż tydzień wcześniej i o 1 gr za kg wyższa niż przed miesiącem, a także o 3% niższa niż przed rokiem.
 
ceny tuczników, Niemcy, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, eksport do Chin,

Ceny tuczników są stabilne i takie pozostaną?

Notowania żywca wieprzowego na niemieckiej dużej giełdzie od wielu tygodni pozostają bez zmian. Podobne trendy obserwuje się we większości państw Wspólnoty za wyjątkiem Francji, gdzie cena wzrosła o 1 eurocent.    Europejski rynek...
Średnia cena świń rzeźnych klasy E w Unii Europejskiej wzrosła o 0,1% do wartości 213,05 euro (około 922 zł) za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. Była ona o 0,5% wyższa niż przed miesiącem oraz o 4% niż przed rokiem. 
 
Krajowa cena żywca wieprzowego tej klasy wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 228,20 euro (988 zł) za 100 kg. Była ona o 7% wyższa niż średnio uzyskiwali producenci w krajach Wspólnoty.
 
Średnie ceny skupu świń rzeźnych u największych unijnych producentów wieprzowiny, jak podaje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, były niższe niż w Polsce.
 
Producenci we Francji otrzymywali średnio 190,00 euro (822 zł) za 100 kg, w Niderlandach 195,02 euro (844 zł) za 100 kg, a w Niemczech 220,59 euro (955 zł) za 100 kg.
 
W Polsce średnia cena sprzedaży półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 11,05 zł za kg i była o 1 gr za kg niższa niż przed tygodniem. Półtusze były jednocześnie o 1% droższe niż przed miesiącem ale o 2% tańsze niż przed rokiem.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA