Spożycie wieprzowiny w Unii Europejskiej będzie spadać

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
05-01-2023,13:35 Aktualizacja: 05-01-2023,13:36
A A A
Według prognozy spożycie mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej w 2023 r. spadnie o 1,3 kg na mieszkańca. Przewiduje się, że produkcja wieprzowiny będzie z każdym kolejnym rokiem zmniejszać się o 1%. 
 
Unia Europejska w bieżącym roku będzie nadal zmagać się z problemami zdrowotnymi, środowiskowymi i społecznymi, które będą nadal wpływać na preferencje konsumentów dotyczące różnych rodzajów mięsa, co będzie miało negatywny wpływ na spożycie wieprzowiny.
 
Przewiduje się, że spożycie wieprzowiny w krajach Wspólnoty spadnie w 2023 r. o 1,3 kg na mieszkańca, z wartości 32,4 kg w 2022 r. do 31,1 kg.
 
ASF we Włoszech, afrykański pomór świń, Sardynia wolna od ASF, trzoda chlewna,

ASF - Sardynia wolna od wirusa

Sardynia po 11 latach walki z afrykańskim pomorem świń (ASF) uwolniła się od wirusa. Dzięki temu od stycznia 2023 r. będzie mogła wznowić eksport wieprzowiny.    Sardynia jest to włoska wyspa położona na Morzu Śródziemnym. Po 11...
Korzystając z możliwości eksportowych do Azji pomimo afrykańskiego pomoru świń (ASF), unijny sektor wieprzowiny zwiększył produkcję do 23,7 mln ton w 2021 r. Jednak w kolejnym roku wielkość tej produkcji spadła.
 
Przewiduje się, że funkcjonalna szczepionka przeciwko ASF nie będzie dostępna w okresie objętym prognozą. Ponadto system intensywnej produkcji nadal będzie krytykowany przez społeczeństwo. 
 
W połączeniu z surowszymi przepisami dotyczącymi ochrony środowiska czynniki te będą miały poważny wpływ na spadek produkcji. 
 
W związku z tym, jak podaje euromeatnews.com, produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej będzie spadać o 1% rocznie w latach 2022-2032.
 
Spodziewany jest również spadek eksportu wieprzowiny, który będzie spowodowany odbudową chińskiego pogłowia świń. Inne regiony Azji mogą potrzebować więcej czasu na powrót do stanu przed wybuchu ASF. 
 
Aleksander Dargiewicz, trzoda chlewna, KZP-PTCH Polpig, żywiec wieprzowy, ASF, kompartmenty, strategia rynku wieprzowiny

Hodowcy zakończyli trudny rok. Nowy zapowiada się lepiej?

Dla hodowców trzody chlewnej i całego sektora wieprzowiny 2022 roku był trudnym okresem. Branża wychodziła z kryzysu po pandemii Covid-19. Z kolei wojna na Ukrainie doprowadziła do wzrostu cen zbóż i nośników energii,...
Będzie to miało duży wpływ na eksport wieprzowiny z krajów unijnych. Eksperci przewidują, że Japonia, Filipiny i Wietnam, będą stopniowo ograniczać import wieprzowiny unijnej. 
 
Szansą mogą stać się rynki w Korei Południowej, Australii, Afryce Subsaharyjskiej lub sąsiednich krajach europejskich. W rezultacie, podczas gdy wywóz z Unii Europejskiej rósł o 2,8 % rocznie w latach 2012–2022, przewiduje się, że w latach 2022–2032 spadnie on o 3,2 % rocznie. 
 
Po wzroście cen w 2022 r. ceny w krajach Wspólnoty mogą spaść. Jednak popyt importowy poza Chinami, utrzymujące się ogniska ASF w Azji i dostosowująca się produkcja krajowa mogą spowolnić spadek cen do 2025 r. Oczekuje się, że ceny utrzymają się na poziomie około 1 500 euro za tonę do 2032 r.
 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA