Eksporterzy wieprzowiny mają finansowe problemy
Produkcja brutto wieprzowiny w Unii Europejskiej w 2015 roku wzrośnie o 2,7 proc. do 23,4 mln ton, a w 2016 r. już tylko o 0,5 proc. do 23,6 mln ton.
Liczba ubojów trzody chlewnej w pierwszym półroczu br. we Wspólnocie poszła w górę w skali roku o 3,9 proc. - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej wzrosła w Hiszpanii (9,1 proc.), dzięki powiększeniu stada loch hodowlanych o 5 proc.
Pozostałe kraje liczące się na unijnym rynku wieprzowiny również zanotowały wzrosty liczby ubojów. To Dania, Niemcy, Holandia, Polska, Belgia, Francja i Wielka Brytania. Od stycznia do czerwca w UE wyprodukowano łącznie o 5 proc. więcej wieprzowiny niż przed rokiem, ale wywóz na rynki krajów trzecich zwiększył się nieznacznie.
Wieprzowina jest najdroższa od czerwca. U nas poniżej unijnej średniej
Z danych wynika, że w tym roku większy udział produkcji mięsa pozostawał bowiem w krajach pochodzenia, co wpływało na spadki cen na niektórych rynkach. A wraz ze zwiększeniem podaży stawki za mięso obniżyły się.
Eksport do innych krajów UE najbardziej zwiększyły Hiszpania i Polska - odpowiednio 12 i 27 proc. W tym pierwszym państwie produkcja wieprzowiny gwałtownie wzrosła, natomiast u nas wystąpiła nadpodaż z powodu zamknięcia niektórych rynków zbytu poza Wspólnotą z powodu afrykańskiego pomoru świń. Więcej polskiej wieprzowiny trafiało więc do krajów unijnych, co pozwoliło zająć nam szóste miejsce w gronie największych eksporterów w ramach ugrupowania.
Import tego gatunku mięsa z innych państw UE zwiększyły w pierwszym półroczu br. przede wszystkim kraje Europy Środkowo-Wschodniej: Polska, Czechy, Chorwacja, Rumunia i Słowacja.
Pomimo tańszych pasz, unijni producenci trzody chlewnej zmagają się w tym roku ze sporymi problemami finansowymi, wynikającymi z niskich cen skupu żywca, które nie rekompensują kosztów produkcji.
W dalszej części 2015 r. przewidywane jest więc spowolnienie wzrostu produkcji netto. Pojawiły się już pierwsze sygnały o spadkach liczebności stada reprodukcyjnego. Według czerwcowego spisu pogłowia, w krajach będących największymi producentami wieprzowiny w UE liczba loch i loszek obniżyła się w skali roku odpowiednio o 0,7 i 1,7 proc.