Zmniejszenie pogłowia loch w Chinach o 4 mln w wyniku wirusa afrykańskiego pomoru świń spowodowało, że kraj ten zwiększył import wieprzowiny i jej przetworów. Dla producentów z Unii Europejskiej przekłada się to na wzrost cen tuczników.
Pogłowie macior w Chinach od początku roku zmniejszyło się o 4 miliony. Zdaniem ekspertów ich liczba dalej będzie spadać windując światowe ceny wieprzowiny do rekordowych poziomów.
Święto narodowe w Niemczech, które odbyło się 30 maja oraz związany z nim krótszy tydzień ubojowy nie doprowadził do zatorów w sprzedaży żywca.
W notowaniach wielu krajów unijnych ceny żywca wieprzowego zostały utrzymane lub nieznacznie wzrosły.
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że w maju notowania mięsa wieprzowego nadal rosły. Jest to efekt silnego popytu importowego, zwłaszcza z Azji Wschodniej. Indeks cen żywności FAO, który...
Tuczniki nie zmieniły swojej ceny w Danii, Austrii, Holandii i Belgii. Niewielki wzrost o 1 cent za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, odnotowano w Hiszpanii i Francji.
W ostatnim tygodniu w Niemczech popyt na wieprzowinę zwiększył się, a zakłady ubojowe musiały dołożyć sporo pracy, aby pokryć zapotrzebowanie na surowiec.
W niemieckich notowaniach dużej giełdy (VEZG) z 5 czerwca cena wzrosła o 5 centów do wartości 1, 85 euro za kg wbc. Jedna dwie duże niemieckie ubojnie Tönnies i Vion nie podniosły cen.
W branży z powodu poprawy pogody i rozpoczęcia sezonu grillowego panują optymistyczne nastroje.
Jak podkreślają eksperci z KZP-PTCH nie można spodziewać się wzrostu podaży żywca w najbliższych miesiącach. Ich zdaniem nastąpi ożywienie popytu ze względu na rozwój sytuacji w Chinach.
W kwietniu pogłowie świń w tym kraju spadło o 60 milionów rok do roku, a liczba macior zmniejszyła się od początku roku o 4 miliony.
Pogłowie trzody chlewnej w tym państwie dalej będzie spadać, co przełoży się na wzrost światowych cen wieprzowiny do rekordowych poziomów.
-
Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ