Zwiększony popyt na wieprzowinę generuje wzrost jej cen

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
09-06-2019,8:00 Aktualizacja: 08-06-2019,12:26
A A A
Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) podaje, że w maju notowania mięsa wieprzowego nadal rosły. Jest to efekt silnego popytu importowego, zwłaszcza z Azji Wschodniej.
 
Indeks cen żywności FAO, który śledzi miesięczne zmiany w międzynarodowych cenach powszechnie sprzedawanych towarów spożywczych, wynosił średnio w maju bieżącego roku 172,4 punktu, podaje portal 3try3.pl.
 
Jest to o 1,2 proc. więcej w porównaniu z poprzednim miesiącem i jednocześnie o 1,9 proc. poniżej poziomu z maja 2018 r. 
 
ASF, ogniska, przypadki, trzoda chlewna

ASF. Ogniska i przypadki choroby w Europie

Według danych systemu powiadamiania o chorobach zwierząt w Unii Europejskiej (ADNS), w zeszłym roku w Polsce potwierdzono 109 ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz 2 443 przypadków u dzików. W bieżącym roku potwierdzono 4...
Indeks cen mięsa wieprzowego w maju opublikowany przez FAO wyniósł średnio 170,2 punktów. Było to nieznacznie więcej niż w kwietniu. 
 
W maju notowania mięsa wieprzowego nadal rosły ze względu na silny popyt importowy, zwłaszcza z Azji Wschodniej.
 
Jest on głównie efektem ograniczenia produkcji w tych krajach w wyniku rozprzestrzeniania się wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF).
 
Według danych FAO ceny mięsa wołowego również wzrosły ze względu na silny popyt importowy. 
 
Z kolei notowania mięsa drobiowego pozostały bez zmian, co odzwierciedla dobre zrównoważenie tego rynku. 
 
  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA