Popyt na wieprzowinę ze świń utrzymywanych według standardów inicjatywy na rzecz dobrostanu zwierząt słabnie. Wielu niemieckich rolników wycofuje się z umów na dostarczanie tego rodzaju świń do rzeźni.
Niemieccy hodowcy trzody chlewnej wycofują się z umów na dostarczanie świń utrzymywanych w podwyższonych warunkach dobrostanu. Jest to efekt słabnącego zainteresowania tego rodzaju wieprzowiną ze strony konsumentów.
Produkcja wieprzowiny ze świń utrzymywanych w podwyższonych warunkach dobrostanu została zainicjowana w Niemczech przez Animal Welfare Initiative (ITW).
Rozwiązanie to jednak cieszy się słabnącym zainteresowaniem klientów. Wielu rolników w efekcie zakończyło w ciągu ostatnich kilku dni tego typu produkcję.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport na temat dobrostanu trzody chlewnej w gospodarstwach. Raport zawiera szereg szczegółowych zaleceń oraz odpowiedzi na pytania zadane w ramach europejskiej...
Głównym odbiorcą świń utrzymywanych w lepszych warunkach dobrostanu była rzeźnia Tönnies.
Jednak zakład ten ograniczył ich odbiór uzasadniając to niewystarczającym popytem na tego rodzaju mięso i wynikającym z tego brakiem płatności ze strony konsumentów.
Wieprzowina ta, jak podaje euromeatnews.com, znajdowała głównie zainteresowanie klientów w handlu detalicznym.
- Jeśli chcesz w przyszłości jeszcze bardziej skoncentrować się na dobrostanie zwierząt, musisz już dziś zapewnić, że hodowcy trzody chlewnej otrzymają pieniądze, których potrzebują do produkcji. Tylko wtedy firmy będą miały podstawę do planowania długoterminowego – tłumaczył Heinrich Dierkes, prezes wspólnoty interesów niemieckich hodowców świń (ISN).
Hodowcy świń, którzy zainwestowali pieniądze, aby wziąć udział w inicjatywie na rzecz dobrostanu zwierząt, w związku z brakiem popytu, prawdopodobnie nie będą w stanie odzyskać środków poniesionych na te inwestycje.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ