Dobrostan trzody chlewnej jest głównym punktem raportu przygotowanego przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Stanowi on podstawę naukową do poparcia wniosku ustawodawczego Komisji Europejskiej, który ma zostać przedstawiony w 2023 r.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował raport na temat dobrostanu trzody chlewnej w gospodarstwach.
Raport zawiera szereg szczegółowych zaleceń oraz odpowiedzi na pytania zadane w ramach europejskiej inicjatywy obywatelskiej bez klatek.
Raport przygotowany przez EFSA, jak podaje euromeatnews.com, ma zostać wydany w nadchodzącym roku w ramach strategii "Od pola do stołu". Zawiera on szczegółowe propozycje poprawy dobrostanu wszystkich kategorii świń hodowlanych utrzymywanych w Unii Europejskiej.
Eksperci poruszyli tematy związane z liczbą czynnych sutków u loch, negatywnym wpływem ograniczenia ruchu zwierząt, stresu grupowego oraz cieplnego, a także uporczywego głodu lub pragnienia.
Inicjatywa #HodowcyRazem zrzeszająca hodowców i producentów wielu gatunków zwierząt gospodarskich zapoznała się z polską wersją raportu "Koniec epoki klatkowej". W swoim komunikacie odniosła się do tej publikacji....
Raport zawiera zalecenia dotyczące postępowania, które należy podjąć w celu usunięcia i zapobiegania zagrożeniom oraz łagodzenia skutków w przypadku zbyt niskiego poziomu dobrostanu.
Można tam znaleźć zalecenia dotyczące postępowania w przypadku obgryzania ogonów u świń. Eksperci EFSA sugerują również, które wskaźniki dotyczące zwierząt można gromadzić w rzeźniach w celu monitorowania poziomu dobrostanu na fermach trzody chlewnej.
Wszystkie zebrane w raporcie wytyczne są oparte na ustaleniach i ekspertyzach naukowych. Jest to pierwsza z serii opinii naukowych na temat dobrostanu zwierząt gospodarskich, o które zwróciła się Komisja Europejska.
Przygotowane przez EFSA opracowanie stanowi podstawę naukową do poparcia wniosku ustawodawczego Komisji Europejskiej, który ma zostać przedstawiony w drugiej połowie 2023 r. w ramach przeglądu przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ