Rynek świń upodabnia się do drobiarskiego?
Na rynku trzody chlewnej utrzymują się coraz częściej tylko najwięksi albo korporacje, które swoje zarobki opierają nie na zysku jednostkowym, ale masowym.
Rynek trzody chlewnej coraz bardziej zaczyna się koncentrować i przypominać sektor drobiarski.
Unia Europejska ze względu na wysokie standardy produkcji, a także na prowadzoną politykę klimatyczną, powoduje coraz wyższe koszty produkcji świń.
Co z unijnym eksportem wieprzowiny do Chin?
– Taka sytuacja powoduje, że jesteśmy bardzo nieodporni na zawirowania cenowe i podatni na popadanie w tarapaty finansowe ze względu na ceny skupu – mówi Bartosz Czarniak*.
W takiej sytuacji na rynku trzody chlewnej utrzymują się coraz częściej tylko najwięksi albo korporacje, które swoje zarobki opierają nie na zysku jednostkowym, ale masowym.
– Tak dzieje się w drobiarstwie. Na jednym kurczaku producent zarabia np. 1 zł, dlatego utrzymuje w kurnikach kilka, kilkanaście tysięcy sztuk, aby móc zwielokrotnić swój dochód – zauważa Czarniak dodając:
– Podobnie zaczyna dziać się w branży trzody chlewnej, co wypycha na margines gospodarstwa rodzinne. Według mnie będzie to dla Europy gorsze, aniżeli upadek polityki klimatycznej.
* Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Krajowe tuczniki czekają w kolejce do sprzedaży. Dlaczego?
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
-
Tuczniki na VEZG. Czy cena przed świętami wzrośnie?
-
ASF w Wielkopolsce: 6 gospodarstw nie otrzymało odszkodowań
-
Raport ASF: liczba ognisk u dzików w Wielkopolsce rośnie
-
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
Europejska wieprzowina straci przez chińskie cła antydumpingowe?
-
Tuczniki na VEZG nie drożeją. Nie są też tańsze
-
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
Ceny tuczników. To jeszcze nie kryzys, ale...
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?