Co z unijnym eksportem wieprzowiny do Chin?
Eksport unijnej wieprzowiny do Państwa Środka jest zagrożone przez sprawy polityczne oraz wysokie i niekonkurencyjne ceny wspólnotowego mięsa w porównaniu do innych producentów.
Cena tuczników w Chinach w przeliczeniu na złotówki wynosi obecnie 10,21 zł za kg żywca. Czy to oznacza szansę na większy eksport unijnej wieprzowiny do Państwa Środka?
– Wydaje się, że taka sytuacja w Chinach daje nadzieję na eksport mięsa z Europy. Niestety istnieją poważne dwa problemy – mówi Bartosz Czarniak*.
Świń brakuje, a ceny nie rosną. Dlaczego?
Pierwszym jest wprowadzenie dodatkowych ceł w UE na chińskie samochody elektryczne. Może to spowodować zapowiadane reperkusje chińskie w postaci ceł odwetowych na unijną wieprzowinę.
Kolejny problem to konkurencyjne ceny innych czołowych dostawców.
– Na przykład w Brazylii cena średnia za żywiec wynos 5,61 zł za kg, a w USA ok 7,50 zł, przy czym na ten moment nie są oni narażeni na cło odwetowe – mówi Bartosz Czarniak dodając:
– Widać, że Europa eksportowo jest droższa od swojej konkurencji, co nie zachęca kupców do składania ofert. Innymi słowy trend na obniżki w Europie wynika nie tylko z wewnętrznego zapotrzebowania, ale przede wszystkim z urealnienia konkurencyjności na rynku światowym.
* Bartosz Czarniak jest hodowcą świń oraz rzecznikiem prasowym Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
-
Krajowe tuczniki czekają w kolejce do sprzedaży. Dlaczego?
-
Rynek wieprzowiny stoi przed trzema poważnymi zagrożeniami
-
Tuczniki na VEZG. Czy cena przed świętami wzrośnie?
-
ASF w Wielkopolsce: 6 gospodarstw nie otrzymało odszkodowań
-
Raport ASF: liczba ognisk u dzików w Wielkopolsce rośnie
-
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
Europejska wieprzowina straci przez chińskie cła antydumpingowe?
-
Tuczniki na VEZG nie drożeją. Nie są też tańsze
-
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
Ceny tuczników. To jeszcze nie kryzys, ale...
"Hoduj z głową"
Hoduj z głową świnie 6/2024
-Choroba obrzękowa niejedno ma imię
-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?
-Remont stada własny lub z zakupu?
Hoduj z głową bydło 6/2024
-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?
-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?
-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?