Rekordowe ceny warchlaków

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-02-2020,9:30 Aktualizacja: 25-02-2020,9:21
A A A
Cena warchlaków wciąż podąża za notowaniami żywca wieprzowego i wzrasta. Sytuacja ta spowodowała, że największy zysk osiągają hodowcy, którzy prowadzą tucz w cyklu zamkniętym.
 
Notowania tuczników w Niemczech w minionym tygodniu wzrosły o kolejne 5 centów za kilogram wagi bitej ciepłej. W ślad za nimi podniosła się cena warchlaków. 
 
W duńskich notowaniach z 20 lutego warchlaki we wszystkich trzech kategoriach zdrowotnych podrożały o 25 koron duńskich (DKK) za zwierzę, czyli o około 14,3 złotych.
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy

Trendy wzrostowe cen tuczników w Europie utrzymane

Notowania żywca wieprzowego w Niemczech nadal rosną mimo ograniczenia eksportu do Chin. W ślad za naszym zachodnim sąsiadem ceny tuczników są wyższe niemal w całej Europie.    W wyniku niskiej podaży tuczników i spadku wagi...
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny podrożały do wartości 670 DKK (około 384 złotych) - podaje portal warchlaki.com.pl. 
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 650 DKK za sztukę. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 372 zł.
 
Natomiast za zwierzęta o statusie zdrowotnym konwencjonalnym trzeba zapłacić 640 DKK za warchlaka, czyli około 367 złotych.
 
Ustalone w Danii notowania obowiązują od 24 lutego do 01 marca 2020 r.
 
Dzień później (21 lutego) w Niemczech opublikowano cenę warchlaków. W porównaniu z poprzednimi notowaniami wzrosła ona o 3,5 euro za zwierzę, czyli niemal o 15 złotych.
 
Tak więc za warchlaka u naszego zachodniego sąsiada trzeba zapłacić 77 euro, co w przeliczeniu na złotówki daje około 330 złotych.
 
Cena ta obowiązuje od 24 lutego do 1 marca bieżącego roku. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA