Prosięta są tańsze. Czy ich tucz będzie opłacalny?
Ceny prosiąt w ostatnich tygodniach zmalały. Choć ich notowania są wciąż wysokie, to jednak znacznie różnią się od tych sprzed miesiąca, czy dwóch.
Ceny prosiąt, choć wciąż utrzymują się na wysokim poziomie, to jednak w ostatnich tygodniach nieco maleją.
Prosięta w wadze 30 kg w Polsce importowane z Danii, w ubiegłym, czyli 35 tygodniu 2024 roku, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, kosztowały 361,83 złote za sztukę.

Spadki cen w skupie żywca wieprzowego
Prosięta importowane z Danii w 34 tygodniu kosztowały 364,78 zł, a w 33 tygodniu 367,17 zł za szukę.
Prosięta w Niemczech, jak podaje VEZG, od kilku tygodni utrzymują stałą cenę, która wynosi 65 euro za 28 kg zwierzę. W przeliczeniu na polską walutę, przy niskim kursie euro, jest to około 280 zł.
Cena prosiąt w Danii, według DSPC, zmalała do 525,00 DKK za 30 kg tj. około 302 zł.
Cena 25 kg prosięcia w Holandii w 35 tygodniu 2024 r., jak podaje VION, wynosi 45,00 euro, tj. około 193 zł.
Czy w związku z obniżkami cen prosiąt ich tucz przyniesie producentom zysk? Jeśli notowania tuczników i zbóż utrzymają się na dotychczasowym poziomie, jest to możliwe.
Niestety eksperci prognozują, że najniższe ceny skupu tuczników mogą wystąpić w I kwartale 2025 roku. W takiej sytuacji zakupione obecnie prosięta mogą być sprzedawane w momencie, gdy ceny żywca spadną poniżej 2 euro za kg wbc.
-
Tuczniki znów w górę. Bariera 2 euro na VEZG osiągnięta
-
Ceny tuczników w Polsce o złotówkę w dół
-
Tuczniki na VEZG kolejny tydzień bez zmian. A jaka jest tendencja?
-
Sektor mięsny w Polsce podcina gałąź, na której siedzi
-
Czy cena tuczników na VEZG ponownie poszła w górę?
-
Dlaczego tuczniki w Polsce tak mocno podrożały?
-
Pryszczyca: hodowcy chcą uszczelnienia granic i programu pomocy dla rolników
-
Sytuacja na polskim rynku tuczników pokazuje jego patologię
-
Tuczniki jeszcze droższe. Kolejna podwyżka w Niemczech!
-
ASF w Polsce. Liczba ognisk u dzików bardzo szybko rośnie
"Hoduj z głową"






Hoduj z głową świnie 2/2025
-Warchlaki potrzebują dobrych warunków
-Mamki dla prosiąt. Kiedy, jak i dlaczego?
-Co drożdże wnoszą do dawki?
Hoduj z głową bydło 2/2025
-Oblicza skrobi
-Sita kałowe, czyli cała prawda o żywieniu
-"Królewska Wołowina" z bydła szkockiego
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
16-04-2025,12:05
Aliplusowane zboża w żywieniu bydła mięsnego
-
18-03-2025,13:10
eMastitis po raz pierwszy. Antybiotyki można skutecznie ograniczać
-
17-03-2025,12:40
Jak zapobiegać problemom okresu okołoporodowego?
-
07-03-2025,10:30
O genetyce przyszłości dyskutowano w Żninie
-
07-03-2025,3:55
O dokarmianiu dolistnym na wykładzie ze Szczegółowej Uprawy Roślin
-
22-04-2025,10:45
Drugie wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku. Wideo
-
20-02-2025,19:45
Pierwsze wydanie "Hoduj z Głową Świnie" w 2025 roku
-
18-02-2025,8:40
Pierwsze wydanie „Hoduj z Głową Bydło” w 2025 roku
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo