Produkcja żywca wieprzowego w USA się opłaca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
18-08-2017,8:00 Aktualizacja: 17-08-2017,20:15
A A A
Producenci tuczników oraz ich przetwórcy ze Stanów Zjednoczonych osiągają zyski. Cena żywca wieprzowego w sierpniu br. wyniosła tam 84 centy za funt (około 3,05 zł) i jest o 17 centów (0,62 zł) wyższa jak przed rokiem.
 
Według ostatniego notowania giełdy Chicago Board of Trade (CBOT) cena tuczników w sierpniu 2017 r. wzrosła o 17 centów za funt w porównaniu z poprzednim rokiem, co w przeliczeniu na polską walutę daję około 0,62 zł.
 
cena żywca wieprzowego, tuczniki, trzoda chlewna

Ceny żywca wieprzowego bez większych zmian

Ceny tuczników w Unii Europejskiej pozostają na zbliżony poziomie do tych notowanych w ubiegłym tygodniu. Rynek jest zbilansowany, a ubojnie w wielu unijnych krajach kolejny tydzień nie zmieniły stawek.   Zakłady mięsne w bieżącym...
Tuczniki podrożały więc o 35 dolarów za sztukę, czyli około 127 zł. Ubojnie nadal utrzymują wysokie marże, które wynoszą 30 dolarów (107 zł) na tuczniku - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Ubojnie w Stanach Zjednoczonych wykorzystują moce produkcyjne w 97 proc. i dziennie ubijają 443 tys. sztuk.
 
Prosięta w wadze 18 kg w ubiegłym tygodniu kosztowały 42 dolary (152 zł) za sztukę podczas, gdy rok temu ich cena była o 12 dolarów niższa, co w przeliczeniu na polską walutę daje 43,51 zł.
 
Eksport wieprzowiny z USA stanowi ponad 27 proc. produkcji krajowej. W pierwszym półroczu br. kraj ten wyeksportował 1,25 mln ton wieprzowiny, to o 13 proc. więcej niż przed rokiem.
 
Ceny amerykańskiej wieprzowiny są konkurencyjne z powodu niższej ceny surowca oraz korzystnego kursu dolara w stosunku do innych walut.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA