Produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
12-02-2021,11:20 Aktualizacja: 12-02-2021,9:55
A A A
Ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego oraz zmniejszony popyt ze strony Chin mogą wpłynąć na ograniczenie produkcji trzody chlewnej na unijnym rynku. Sytuację pogarsza rozprzestrzeniający się w Niemczech wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF). 
 
Oczekuje się, że produkcja wieprzowiny w Unii Europejskiej spadnie w tym roku. Głównym powodem jest ograniczenie spożycia mięsa wieprzowego w wyniku zamknięcia branży hotelarskiej i gastronomicznej z powodu koronawirusa. 
 
Wpływ ma również ograniczony eksport do Chin, gdzie trwa intensywna odbudowa lokalnego pogłowia trzody chlewnej. Nie bez znaczenia jest wirus ASF, który coraz bardziej rozprzestrzenia się w Niemczech. 
 
ASF w Niemczech, eksport wieprzowiny kolejne przypadki choroby u dzików, afrykański pomór świń, wirus, spadek cen wieprz

Liczba przypadków ASF w Niemczech rośnie

Afrykański pomór świń (ASF) rozprzestrzenia się na nowe regiony Niemiec. Oficjalnie do tej pory liczba zakażonych dzików przekroczyła 600 sztuk.   Kolejne padłe dziki, u których potwierdzono ASF odnaleziono w Niemczech....
W prognozach dla rynków rolnych opublikowanych przez Komisję Europejską podkreślono, że popyt na unijną wieprzowinę w krótkim okresie spadnie. Oczekuje się, że unijna produkcja tego mięsa zmaleje z poziomu 22,9 mln ton w 2020 r. do 22,7 mln ton w 2021 r. 
 
Przewidywany eksport w Unii Europejskiej, jak informuje euromeatnews.com, spadnie również z 4,3 mln ton w 2020 r. do 3,9 mln ton w 2021 r.
 
W okresie od stycznia do listopada ubiegłego roku produkcja w krajach unijnych z wyłączeniem Wielkiej Brytanii, osiągnęła poziom 21 mln ton. Było to o 0,7% więcej niż w tym samym czasie 2019 r. 
 
Obecnie wśród państw członkowskich najlepiej radzi sobie Hiszpania, gdzie liczba ubijanych świń wzrosła o 15% rok do roku.
 
Z kolei w Niemczech w listopadzie ubój spadł o 6%, czyli około 310 tys. sztuk rok do roku. Produkcja w tym kraju od stycznia do listopada spadła niemal o 3%, czyli 128 tys. ton.
 
Włochy doświadczyły jeszcze poważniejszych spadków, a produkcja w omawianym czasie spadła tam prawie o 14%, czyli około 180 tys. ton.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA