Rosja produkuje coraz więcej wieprzowiny
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie podało, że w 2015 roku produkcja wieprzowiny w kraju poszła w górę o 3,8 procenta do 3,96 miliona ton wagi poubojowej.
Największą dynamikę wzrostu wytwórczości zarejestrowano w regonach kurskim, twerskim, biełgorodzkim i pskowskim - podaje FAMMU/FAPA. Fermy przemysłowe zwiększyły produkcję o 8,3 proc. do 3,09 mln ton, natomiast w małych gospodarstwach mocno spadła z uwagi na afrykański pomór świń oraz niską konkurencyjność.
Wraz ze wzrostem wytwórczości Rosja sukcesywnie zmniejsza import wieprzowiny. Amerykański Departament Rolnictwa prognozuje, że w 2015 r. przywóz do tego wielkiego kraju spadł prawdopodobnie o 42 proc. do 300 tys. ton., a w 2016 r. obniży się jeszcze o jedną trzecią do 200 tys. ton.
Wieprzowina jest objęta embargiem importowym z sierpnia 2014 r., przedłużonym do sierpnia 2016 r. Dostawy są również ograniczone z powodu licznych rosyjskich restrykcji sanitarno-weterynaryjne.