Produkcja wieprzowiny w Kanadzie jest nieopłacalna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-10-2016,7:00 Aktualizacja: 28-10-2016,14:25
A A A
Kanada jest czołowym producentem świń i eksporterem wieprzowiny. Jednak hodowcy i producenci wieprzowiny notują tam straty w wysokości 27,37 dolara na sztuce – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
Wieprzowina z Kanady jest eksportowana w ponad 65 proc. w postaci mięsa lub żywych świń. W tym roku eksport wieprzowiny do Chin wzrósł rekordowo, bo aż o 350 proc.
 
Według Roberta Hunsbergera, kanadyjskiego eksperta z branży obecnie zysk producenta na tuczniku wynosi minus 27,37 dolarów. Natomiast marża w uboju i rozbiorze łącznie wynosi 56,86 dolarów na sztuce. W ciągu następnych 12 miesięcy średni zysk na tuczniku wyniesie minus 6,70 dolarów. 
 
Wyliczone straty przyczynią się do spadku produkcji żywca wieprzowego w Kanadzie.
 
Producenci kanadyjscy korzystają na niskim kursie dolara w stosunku do dolara amerykańskiego. Kanadyjskie ceny tuczników bazują na cenach notowanych w USA. Niższy kurs dolara w Kanadzie sprawia, że rozwija się eksport prosiąt do USA.
 
Uzależnienie branży od eksportu wywołuje presję cięcia kosztów, poprawy wydajności oraz wprowadzania nowych technologii produkcji.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA