Produkcja wieprzowiny pójdzie w górę. Ceny też

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agropolska.pl
08-01-2015,10:25 Aktualizacja: 08-01-2015,11:20
A A A
Według prognoz Komisji Europejskiej, po trzech latach niskiej podaży wieprzowiny na unijnym rynku, w 2015 roku produkcja tego gatunku mięsa we Wspólnocie ponownie wzrośnie.
 
Do 2024 r. wytwórczość ma pójść w górę o 1,6 proc. do 22 mln 631 tys. ton - informuje Fammu/Fapa. Na ograniczenie wzrostu produkcji w najbliższej dekadzie wpływać będą jednak wymagania środowiskowe (dyrektywa azotanowa, emisja gazów cieplarnianych), dobrostan zwierząt oraz zmiany w nawykach żywieniowych mieszkańców UE.  
 
Przez 10 kolejnych lat produkcja wieprzowiny we Wspólnocie będzie stabilna, ale już przy podziale na "stare" i "nowe" kraje trendy będą zgoła odmienne. 
 
Po nieznacznym wzroście w 2015 r. w UE-15 produkcja tego gatunku mięsa zacznie spadać, a krajach które weszły do Wspólnoty w 2004 roku i później cały czas będzie rosła. Do 2024 r. wytwórczość wieprzowiny w UE-13 zwiększy się o 11,4 proc. do 3 mln 589 tys. ton. 
 
Jak prognozuje KE do 2024 r. eksport wieprzowiny z Unii wzrośnie o 23,2 poc. do 2 mln 509 tys. ton przede wszystkim w wyniku większego popyt na mięso na rynku chińskim i wyższej sprzedaży do wielu krajów (np. Wietnam), które dotychczas nie były stałymi partnerami handlowymi ze Wspólnotą. 
 
Tym samym zostanie zrekompensowany oczekiwany niższy wywóz tego gatunku mięsa do Rosji, która dąży do samowystarczalności. Nawet jeśli w sierpniu 2015 r. Moskwa zniesie embargo na dostawy wieprzowiny z Unii trzeba pamiętać, że tamtejsze władze negocjują umowy handlowe z dostawcami, na których też ciążą zakazy - z Koreą Południową (zakaz od 2010 r. w związku z pryszczycą) i Brazylią (od 2011 r. ze względu na stosowanie raktopaminy).
 
Mimo wielu kampanii zachęcających do zakupów wieprzowiny, nie należy się spodziewać, że w najbliższej dekadzie wzrośnie jej konsumpcja w "starej" UE. Mało tego, po niewielkim wzroście w 2015 r. spożycie zacznie ponownie spadać, a konsumenci będą sięgali przede wszystkim po mięso drobiowe. 
 
Tymczasem spożycie mięsa wieprzowego w nowych krajach Wspólnoty będzie stopniowo rosło - najbardziej w Polsce i Rumunii. 
 
Ceny wieprzowiny - po spadkach w 2014 r. - w kolejnych latach powinny rosnąć. W 2024 roku stawki mogą być na poziomie 1830 euro za tonę, czyli o 11 proc. wyższe niż w minionym roku.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA