Produkcja wieprzowiny nieco obniży się. Ale eksport mocno poleci w dół
Według najnowszej "Krótkoterminowej prognozy produkcji upraw polowych, mięsa i mleka w UE" wytwórczość brutto wieprzowiny w UE wzrosła w 2016 roku zaledwie o 0,2 proc. do 23,3 mln ton, a w 2017 r. obniży się o 0,3 proc. do 23,2 mln ton.
Przed rokiem produkcja była jeszcze stymulowana wysokim eksportem unijnej wieprzowiny do Chin oraz znacznym skokiem cen. W pierwszej połowie 2016 r. uboje świń w UE wzrosły o 2 proc., natomiast w drugim półroczu 2016 r. wystąpił już znaczny spadek, przede wszystkim w Belgii, Danii i Portugalii - informuje FAMMU/FAPA.
Żywiec wieprzowy drożeje już trzeci tydzień
Wytwórczość netto poszła w górę natomiast najbardziej w Hiszpanii, Włoszech i Wielkiej Brytanii. Unijne pogłowie trzody chlewnej ogółem w grudniu ubiegłego roku było o 3 proc. niższe niż rok wcześniej.
Na tegoroczny spadek produkcji we Wspólnocie wpłynąć ma redukcja pogłowia loch i niedobór prosiąt. Pogłowie zarodowe trzody chlewnej w UE w grudniu 2016 r. obniżyło się o 5 proc. w skali roku. Jest to odzwierciedlenie trudnej sytuacji producentów z początku ubiegłego roku.
Liczebność stada zarodowego świń obniżyła się w wielu krajach przodujących w wytwórczości wieprzowiny, głównie w Niemczech i Holandii oraz Hiszpanii. Polska była jedynym państwem Wspólnoty, który zanotował znaczny wzrost pogłowia loch na chów (5,4 proc. wobec grudnia 2015 r., gdy zanotowano głęboki spadek).
Unijne ceny wieprzowiny odbudowywały się stopniowo od kwietnia ubiegłego roku, stabilizując się latem na poziomie 165 euro za 100 kg. Do końca września miał miejsce sezonowy spadek notowań, jednak stawki wciąż były powyżej poziomu z lat 2014-15.
Wieprzowina z obszarów ASF nie może trafiać na eksport
Z uwagi na kontynuację spadku stada zarodowego można spodziewać się w najbliższym czasie niższej podaży wieprzowiny na rynku unijnym, co przełoży się prawdopodobnie na utrzymanie się wyższych cen w porównaniu z bardzo niskim poziomem z początku 2016 r. Skala wzrostu będzie jednak zależała od wysokości eksportu.
W 2016 r. wywóz mięsa wieprzowego (bez podrobów) z UE zwiększył się o 28 proc. w skali roku do rekordowych 2,8 mln ton, przede wszystkim dzięki znacznemu popytowi ze strony Chin. W drugim półroczu wzrost wysyłek został spowolniony ze względu na rosnącą konkurencję na tamtejszym rynku ze strony eksporterów amerykańskich i brazylijskich, mniej korzystny kurs wymiany euro do juana oraz osłabienie popytu konsumenckiego Chin.
W 2017 r. eksperci spodziewają się zmniejszenia sprzedaży wieprzowiny z UE o 9 proc. do 2,5 mln ton, głównie ze względu na niższe zapotrzebowanie Państwa Środka.
Spożycie tego gatunku mięsa w Unii w 2016 r. obniżyło się o 2,6 proc. do 20,5 mln ton, czyli do 40,1 kg na jednego mieszkańca, a w 2017 r. i 2018 r. ustabilizuje się prawdopodobnie zgodnie z tendencją obserwowaną w ciągu ostatnich 10 lat.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń