Produkcja wieprzowiny nie będzie już tak szybko rosła
W 2015 roku światowa produkcja wieprzowiny ma wynieść blisko 111 mln ton. To tylko o 0,4 proc. (0,4 mln ton) więcej niż przed rokiem.
Spodziewany przyrost będzie znacznie niższy niż w ostatnich 10 latach, gdy produkcja tego gatunku mięsa zwiększała się co roku średnio o 1,8 proc. - informują analitycy BGŻ BNP Paribas.
Produkcja wieprzowiny w Chinach maleje
Z grona liczących się producentów wytwórczość najbardziej pójdzie w górę w USA, gdzie po ubiegłorocznym kryzysie spowodowanym m.in. rozprzestrzenianiem się wirusa PED (epidemiczna biegunka świń) przewidywany jest wzrost produkcji aż o 6 proc. do 11 mln ton. Wzrosty na poziomie 1-2 proc. oczekiwane są też w Japonii, Kanadzie, Rosji, Wietnamie i na Filipinach.
Znacznie gorzej ma być w Unii Europejskiej, która jest drugim (po Chinach) największym producentem wieprzowiny na świecie z ok. 20-proc. udziałem w rynku. We Wspólnocie wytwórczość ma pójść w górę zaledwie o 0,2 proc. do ok. 22,5 mln ton.
Z kolei w Chinach (połowa udziału w rynku) produkcja wieprzowiny w 2015 r. według ekspertów z USDA może obniżyć się o 0,2 proc. do 56,6 mln ton. Jeszcze większego spadku - aż o 6,5 proc. do 53 mln ton - spodziewają się analitycy Rabobanku.
Jeśli to przewidywania potwierdzą się, pojawi się szansa dla innych producentów - przede wszystkim z USA, UE i Kanady - by sprzedawać swoje produkty na tym wielkim rynku.