Produkcja wieprzowiny w Chinach maleje
Ilość wyprodukowanej wieprzowiny w Chinach w 2015 r. może spaść nawet o 6,5 proc. do 53 mln ton. Tak przewidują eksperci Robobanku w wydanym niedawno raporcie.
Jak przewidują eksperci Robobanku produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w bieżącym roku może obniżyć się o 3,7 mln t do 53 mln t.
Wieprzowina coraz tańsza. W lipcu ceny ponownie spadły
Wynika to z redukcji pogłowia, w tym stada podstawowego, które nastąpiło w ciągu ostatniego półtora roku. Z raportu wynika, że liczba loch przeznaczonych do chowu spadła w tym czasie aż o 10 mln sztuk. Spowodowało to szybkie obniżenie produkcji.
Z kolei wg USDA produkcja wieprzowiny w Chinach w 2015 r. może się nieznacznie obniżyć o 0,2 proc. do 56,6 mln t.
Według ekspertów Robobanku sytuacja na chińskim rynku wywoła wzrost importu wieprzowiny w bieżącym roku o 600 tys. t do 1,9 mln. t. To znacznie więcej niż dotychczasowe przewidywania. W kwietniowym raporcie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oczekiwała wzrost eksportu do Chin jedynie o 67 tys. t.
Jeżeli przewidywania ekspertów sprawdzą się, będzie to oznaczało dużą szansę dla eksporterów tego gatunku mięsa, także dla krajów Unii Europejskiej. Było by to realne wsparcie dla sektora trzody chlewnej, który w ostatnich miesiącach ze względu na ograniczenia w handlu, choroby i wysokie koszty produkcji, popadł w kryzys.