Produkcja wieprzowiny w Chinach maleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
29-08-2015,8:15 Aktualizacja: 28-08-2015,21:49
A A A

Ilość wyprodukowanej wieprzowiny w Chinach w 2015 r. może spaść nawet o 6,5 proc. do 53 mln ton. Tak przewidują eksperci Robobanku w wydanym niedawno raporcie.

Jak przewidują eksperci Robobanku produkcja wieprzowiny w Państwie Środka w bieżącym roku może obniżyć się o 3,7 mln t do 53 mln t.

wieprzowina, rynek mięsa, trzoda chlewna

Wieprzowina coraz tańsza. W lipcu ceny ponownie spadły

100 kilogramów wieprzowiny (kl. E) kosztowało w minionym miesiącu w krajach UE średnio 144,25 euro. To o 1,5 proc. mniej niż w czerwcu i 14,9 proc. poniżej ubiegłorocznych stawek.   W lipcu ceny najbardziej spadły w Holandii (6,2...

Wynika to z redukcji pogłowia, w tym stada podstawowego, które nastąpiło w ciągu ostatniego półtora roku. Z raportu wynika, że liczba loch przeznaczonych do chowu spadła w tym czasie aż o 10 mln sztuk. Spowodowało to szybkie obniżenie produkcji.

Z kolei wg USDA produkcja wieprzowiny w Chinach w 2015 r. może się nieznacznie obniżyć o 0,2 proc. do 56,6 mln t.

Według ekspertów Robobanku sytuacja na chińskim rynku wywoła wzrost importu wieprzowiny w bieżącym roku o 600 tys. t do 1,9 mln. t. To znacznie więcej niż dotychczasowe przewidywania. W kwietniowym raporcie Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oczekiwała wzrost eksportu do Chin jedynie o 67 tys. t.

Jeżeli przewidywania ekspertów sprawdzą się, będzie to oznaczało dużą szansę dla eksporterów tego gatunku mięsa, także dla krajów Unii Europejskiej. Było by to realne wsparcie dla sektora trzody chlewnej, który w ostatnich miesiącach ze względu na ograniczenia w handlu, choroby i wysokie koszty produkcji, popadł w kryzys.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA