Produkcja wieprzowiny będzie spadać. Eksperci nie mają złudzeń

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
16-04-2016,11:50 Aktualizacja: 16-04-2016,13:14
A A A
W tym roku produkcja wieprzowiny w Polsce może zostać mocno ograniczona - oceniają analitycy Agencji Rynku Rolnego. 
 
Eksperci ARR oceniają, że w pierwszej połowie 2016 r. krajowa produkcja żywca wieprzowego może ukształtować się na poziomie około 1,1 mln ton. To o około 5 proc. mniej niż w pierwszym półroczu 2015 roku.

wieprzowina, trzoda chlewna, żywiec, żywiec wieprzowy

Ceny żywca wieprzowego idą w górę. Jak długo?

Według notowań ministerstwa rolnictwa stawka skupu netto żywca w kraju w ostatnim tygodniu marca wyniosła 4,28 zł za kilogram i była o 5,6 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej i aż o 11,9 proc. powyżej wyniku sprzed roku. Eksperci podkreślają jednak,...
Znawcy rynku oceniają, że w drugiej połowie bieżącego roku spadek produkcji może się pogłębić. Mniejsza wytwórczość to przede wszystkim efekt niskich cen skupu oraz spowodowaną tym redukcją krajowego pogłowia świń.
 
Na początku grudnia 2015 r. w Polsce było 10,6 mln szt. trzody chlewnej, o 6 proc. mniej niż rok wcześniej. Analitycy ARR prognozują, że odnotowana zmiana liczebności i struktury stada oraz brak poprawy opłacalności chowu zapowiadają dalszy spadek pogłowia trzody chlewnej.
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA