Produkcja świń w Rosji nadal jest opłacalna
Średnia cena żywca wieprzowego w Rosji nadal utrzymuje się na rekordowo wysokim poziomie. Jak informuje Simon Grey, generalny menadżer genetycznej firmy Genesus na terytorium Rosji, krajów byłego ZSRR oraz Unii Europejskiej, obecnie wynosi ona 116 rubli/kg tj. 6,50 zł/kg.
Opłacalność produkcji jest na bardzo wysokim poziomie. Przeciętny producent trzody chlewnej zarabia na jednym tuczniku niemal 3,5 tys. rubli tj ok. 195 zł. Jeszcze lepiej jest w przypadku zorganizowanych i dobrze zarządzanych ferm. Tam zysk dochodzi do 5 tys. rubli tj. 280 zł.
Opłacalność produkcji wpływa na duże spożycie wieprzowiny. W 2013 r. było ono rekordowo wysokie i wynosiło 75 kg na osobę. W ostatnich miesiącach zmalało ono o 3 proc. W najbliższym czasie będzie ono mniejsze o kolejne 6 proc. i spadnie do ok. 70 kg na osobę.
Dzieje się tak wskutek wysokich cen ale przede wszystkim w wyniku embarga na produkty żywnościowe z Ameryki Północnej i Europy. Mimo tego trendu jest ono i tak bardzo wysokie. Dla porównania w 2010 r. wynosiło ono 60 kg.
Według prognoz Genesus w ciągu kolejnych pięciu lat konsumpcja wieprzowiny w Rosji będzie jednak rosła i w 2020 r. osiągnie wielkość 82 kg na osobę. Z jednej strony wpłynie na to wzrost rosyjskiej gospodarki, z drugiej zniesienie restrykcji importowych.