Producenci i hodowcy świń mogą z optymizmem patrzeć w przyszłość
Wieprzowina może zostać na pierwszym miejscu jeśli chodzi o konsumpcje mięsa na świecie - uważa Jim Long z firmy genetycznej Genesus. Zwiększy się także efektywność produkcji oraz wzrośnie handel. To wszystko pozwoli hodowcom na konkurencyjną produkcję.
Rynek wieprzowiny na świecie opiera się na kilku podstawowych trendach. Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej rośnie liczba świń, ale maleje liczba producentów. Rośnie także średnia wielkość ferm.
Import wieprzowiny przez Chiny nadal rośnie
Dobrostan zwierząt jest traktowany coraz bardziej poważnie. Ponadto rośnie waga ubojowa tuczników, a także rosną wymagania ze strony ochrony środowiska w stosunku do istniejących i powstających ferm. Spożycie wieprzowiny coraz częściej jest zależne od jej walorów smakowych.
Konkurencyjność produkcji jest zależna od samych hodowców. Wiadomo już, że nie uda się wyeliminować cykli świńskich. Wysokie ceny będą następowały po okresie niskich. Dlatego zysk zależy od kosztów produkcji. Najniższe są one w USA, Kanadzie czy Brazylii.
Eksport wieprzowiny będzie zależał od ceł i dostępu do rynku. Zdaniem firmy Genesus handel tym mięsem będzie rósł, ale poszczególne kraje dalej starały się ochronić swoich producentów nakładając bariery celne.
Średnie koszty produkcji w 2014 roku (€/kg wbc) |
|
Kraj |
2014 rok |
Brazylia |
1,28 |
Kanada |
1,21 |
Dania |
1,53 |
Francja |
1,56 |
Niemcy |
1,63 |
Włochy |
1,96 |
Holandia |
1,64 |
Hiszpania |
1,49 |
USA |
1,49 |
UE |
1,67 |