Hiszpańska branża trzody chlewnej ma spory problem

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
22-02-2022,8:15 Aktualizacja: 22-02-2022,18:00
A A A
Pogłowie trzody chlewnej w Hiszpanii wzrosło o 5%, a kraj ten zajmuje czołową pozycję w UE w produkcji i eksporcie wieprzowiny. Jednak spadek dostaw do Chin o 43% oraz rosnące ceny pasz i energii wywołały poważne perturbacje na tamtejszym rynku.
 
Hiszpański sektor trzody chlewnej, jak podaje euromeatnews.com, walczy o utrzymanie rentowności po tym, jak w drugiej połowie 2021 r. Chiny zmniejszyły popyt na tamtejszą wieprzowinę aż o 43%.
 
Wysokie koszty energii, paszy i siły roboczej zmniejszyły marże w hiszpańskim przemyśle wieprzowym. Kraj ten jest obecnie największym producentem i eksporterem trzody chlewnej w Unii Europejskiej. 
 
wsparcie hodowców trzody chlewnej, przewidywalność rynku, dopłaty w strefach ASF,

Wsparcie produkcji trzody chlewnej to nie wszystko

Rolnicy z branży trzody chlewnej potrzebują nie tylko pomocy finansowej, ale również przewidywalności rynku. Strategia dalszego rozwoju sektora powinna opierać się na nowoczesnych technologiach i wizji przeszłości.   Sytuacja na rynku...
Pogłowie trzody chlewnej wzrosło tam o 5% do wielkości 33 mln sztuk. W tym czasie stado loch wzrosło o 1% do 2,635 mln sztuk. Jednak w drugiej połowie ubiegłego roku zapotrzebowanie Chin na wieprzowinę z Hiszpanii spadło o 43%.
 
Prognozy Genesus na 2022 r. nie są optymistyczne. Bieżący rok rozpoczął się od ceny na poziomie 1,02 euro za kg, która wzrosła w kolejnych tygodniach do 1,035 euro za kg. Na początku 2021 r. ceny wynosiły 1,1 euro za kg i wzrosły do 1,42 euro za kg w ostatnim tygodniu stycznia. 
 
Jednocześnie koszt produkcji w grudniu 2021 r. wyniósł 1,32 euro na kg w porównaniu do 1,15 euro na kg w 2020 r. Wzrost ten jest związany w dużym stopniu z pandemią Covid-19, co przełożyło się na rosnące ceny i spadek popytu.
 
Rzeźnie na północy Hiszpanii zagospodarowały większą nadpodaż i lepiej sobie radzą od tych na południu kraju. Nadmiar wieprzowiny jest zamrażany, ponieważ branża spodziewa się negocjacji lepszej ceny mięsa, które trafia na eksport.
 
Sytuacja w Chinach wciąż pozostaje pod znakiem zapytania, ponieważ kolejne ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) mogą zniweczyć tamtejsze wysiłki związane z odbudową pogłowia trzody chlewnej, a to będzie wiązało się ze zwiększeniem importu. 
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA