Ponad 630 tys. tuczników w Niemczech czeka na ubój

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
09-11-2020,9:25 Aktualizacja: 09-11-2020,9:27
A A A

Zakłady mięsne w Niemczech ponownie zmagają się z dużymi ograniczeniami mocy przerobowych na liniach ubojowych i przetwórczych. Dzieje się tak wskutek zakażeń koronawirusem wśród pracowników.

Liczba tuczników w Niemczech, które nie zostały odebrane z chlewni, jak podaje organizacja VEZG, wynosi obecnie 633 tysiące.

Ubojnie w Niemczech nie nadążają z odbieraniem tuczników od producentów. Oprócz zachorowań wśród pracowników wpływa na to również blokada eksportu wieprzowiny na rynek chiński, japoński i koreański.

  • Zakłady w Niemczech nie nadążają z ubojami
  • W kolejnych zakładach mięsnych w Niemczech potwierdzono Covid-19
  • Liczba tuczników czekających na ubój w Niemczech wynosi 633 tysiące
  • Cena tuczników w Niemczech od 9 tygodni wynosi 1,27 euro za kg wbc
  • Chiny zmniejszają wielkość importu wieprzowiny

hodowla trzody chlewnej, wsparcie dla rolnictwa, prow 2014-2020, produkcja świń, strefy ASF, KZP-PTCH POLPIG, tuczniki

Pomoc w strefach ASF. Hodowcy mają wątpliwości

Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG wydał swoje stanowisko w sprawie pomocy dla hodowców, którzy znajdują się w strefach występowania ASF. Hodowcy trzody chlewnej mają uwagi do projektu...

Cena tuczników pod presją

Cena tuczników w Niemczech dwa dni po wykryciu pierwszego przypadku ASF gwałtownie zmalała. Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ.

Cena tuczników od tego czasu utrzymuje się jednak na stałym poziomie. Również 4 listopada w notowaniach VEZG wyniosła ona 1,27 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 5,80 zł.

Notowania tuczników, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG na podstawie ISN, notują lekkie spadki.

Podaż żywca wieprzowego w Europie sezonowo rośnie, podobnie jak sprzedażowa masa ciała tuczników. Niestety z uwagi na obostrzenia związane z koronawirusem, a głównie zamknięcia branży gastronomicznej oraz imprez masowych w wielu krajach, spożycie tego mięsa maleje.

Rosnąca podaż i mniejszy popyt może oznaczać, że wkrótce po 9 tygodniach utrzymywania się notowań tuczników na poziomie 1,27 euro za kg wbc, ich cena może zmaleć.

eksport wieprzowiny z USA do Chin, odbudowa pogłowia trzody chlewnej, wieprzowina, mięso wieprzowe, ASF, rynek zbytu

Wieprzowina z USA straci intratny rynek?

Eksport wieprzowiny z USA w ciągu najbliższych 5 lat może być zagrożony. Jest to efekt odbudowy pogłowia trzody chlewnej w Chinach, co spowoduje ograniczenie importu tego rodzaju mięsa.   - Chiński rynek wieprzowiny odbudowuje się, a ceny tego...

Chiny importują, ale...

Chiny wciąż importują wieprzowinę z Unii Europejskiej. Od kilku tygodni nie odbierają jednak tego mięsa z Niemiec.

Rynek chiński oraz inne azjatyckie pozostają zamknięte dla niemieckiej wieprzowiny z powodu wykrycia przypadków ASF u dzików w tym kraju. Ich liczba przekracza już 100, a wirus w zeszłym tygodniu został wykryty w kolejnym landzie tj. Saksonii.

Niemcy prowadzą rozmowy z Chinami w sprawie regionalizacji. Ta, zdaniem ekspertów, może zostać wprowadzona najwcześniej w marcu przyszłego roku. Więcej na ten temat znajdziesz TUTAJ.

Eksport unijnej wieprzowiny do Chin, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, pozostaje na wysokim poziomie. Jednak pojawiają się pierwsze sygnały o mniejszych zamówieniach i spadających cenach na tamtejszym rynku.

Chiny zawieszają import wieprzowiny z zakładów mięsnych, w których pracownicy są zakażeniu Covid-19.

  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu Hoduj z Głową Świnie. ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA