Polska wieprzowina trafi wreszcie do Chin? Rozmowy ciągle trwają
Trwają rozmowy ze stroną chińską na temat możliwości eksportu polskiej wieprzowiny - poinformowała Ewa Lech, wiceminister rolnictwa. Kraj ten, po wykryciu w Polsce w lutym 2014 r., wirusa ASF wstrzymał import tego mięsa.
Polskie władze zabiegają teraz o to, by Chiny uznały tzw. regionalizację, co umożliwi wysyłkę mięsa z terenów, gdzie nie ma ASF. To wielkie państwo jest nie tylko istotnym importerem wieprzowiny, ale było dla Polski dużym rynkiem jej zbytu.
ASF pod kontrolą, ale ptasia grypa może się szerzyć
Prof. Krzysztof Niemczuk, szef Państwowego Instytutu Weterynaryjnego (PIW) w Puławach zaznaczył, że rozmowy na temat eksportu zostały zdynamizowane po wizycie w Warszawie prezydenta Chin Xi Jinpinga.
Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel oraz Zhi Shuping, minister Generalnego Urzędu Nadzoru nad Jakością Inspekcji i Kwarantanny CHRL (AQSIQ) podpisali wówczas kilka listów intencyjnych w dziedzinie rolnictwa, jednym z nich było powołanie grupy ekspertów, która ma doprowadzić do zakończenia rozmów na temat ASF.
- Pierwsze spotkanie tej grupy odbyło się we wrześniu ub.r. w Pekinie, przedstawiliśmy wszystkie argumenty merytoryczne, określiliśmy protokół rozbieżności. Kolejna wizyta chińskich ekspertów miała miejsce w grudniu ub.r. w Warszawie i Puławach. Goście otrzymali wyczerpujące informacje, spotkanie trwało ponad osiem godzin, co się rzadko zdarza - relacjonował szef PIW.
- Teraz jesteśmy na etapie konkretyzowania daty kolejnego spotkania, chcemy tam polecieć w marcu, mam nadzieję na ostatnie rozmowy, bo argumenty merytoryczne zostały już wyczerpane - powiedział Niemczuk. Wyraził nadzieję, że Chińczycy podejmą decyzję wyłącznie w oparciu o argumenty "merytoryczno-prawne".
Eksport wieprzowiny poszedł w górę. Kierunek Azja
Wiceminister Lech oceniła, że szansa na wznowienie eksportu wieprzowiny do Chin jest, ale decyzja jest wyłącznie po stronie władz w Pekinie. Niemczuk dodał, że Państwo Środka jest sygnatariuszem Organizacji ds. Zdrowia Zwierząt (OIE) i powinno uznawać zasadę regionalizacji, która jest rekomendowana przez tę organizację.
Decyzja jest dla Polski ważna, gdyż Chiny stały się dużym importerem wieprzowiny. W 2016 r. import mięsa wieprzowego wyniósł ok. 1,6 mln ton i był ponad dwukrotnie wyższy niż przed rokiem. Kraj zwiększyły znacznie przywóz z uwagi na spadek produkcji trzody u siebie oraz spowodowany tym wzrost cen.
Wzmożony popyt Chińczyków na wieprzowinę wykorzystali z powodzeniem unijni eksporterzy, którzy zwiększyli dostawy o niemal 90 proc. do ponad 1 mln ton, co stanowiło 68 proc. udziału w chińskim imporcie.
W 2013 r. Chiny dla Polski były jednym z większych importerów wieprzowiny. Wysłaliśmy tam ok. 50 tys. ton tego mięsa. W stosunku do 2012 r. eksport do tego kraju wzrósł trzykrotnie.