Eksport wieprzowiny poszedł w górę. Kierunek Azja
W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku UE wyeksportowała do krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej.
Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51 proc.) oraz podroby i słonina (42 proc.), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 42 i 19 proc. więcej niż przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.
Nowe wymagania weterynaryjne dla hodowców
Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (24 proc.), kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca (57 proc.). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie państwa zanotowały wzrosty wysyłek - przede wszystkim Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.
Dynamika wzrostu unijnej sprzedaży spadała stopniowo od sierpnia do października ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki.
W listopadzie eksport z UE ponownie znacznie wzrósł - o 15 proc. w skali roku. Dzięki zwyżce cen wartość wywozu mięsa wieprzowego zwiększyła się w listopadzie o 33 proc. do 518 mln euro, a zyski ze sprzedaży podrobów były wyższe o 30 proc. i sięgnęły 184 mln euro.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych ze Wspólnoty od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Południowa i Filipiny.