Eksport wieprzowiny poszedł w górę. Kierunek Azja

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
08-02-2017,11:45 Aktualizacja: 08-02-2017,12:13
A A A

W pierwszych jedenastu miesiącach 2016 roku UE wyeksportowała do krajów trzecich prawie 3,7 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o jedną czwartą więcej niż w tym samym okresie rok wcześniej.

Eksperci Komisji Europejskiej podają, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (51 proc.) oraz podroby i słonina (42 proc.), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 42 i 19 proc. więcej niż przed rokiem - informuje FAMMU/FAPA.

fermy trzody chlewnej, bioasekuracja, hodowcy, trzoda chlewna

Nowe wymagania weterynaryjne dla hodowców

Nowe wymagania weterynaryjne niezbędne do spełnienia w gospodarstwie utrzymującym zwierzęta gospodarskie są zawarte w projekcie rozporządzenia ministra rolnictwa. Mają mieć one wpływ na zabezpieczenie gospodarstw przed wprowadzeniem na ich teren...

Spadek wywozu dotyczył natomiast świeżego mięsa (24 proc.), kiełbas i przetworów (9 proc.) oraz żywca (57 proc.). Największymi dostawcami mięsa i produktów wieprzowych na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania. Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie państwa zanotowały wzrosty wysyłek - przede wszystkim Hiszpania, Wielka Brytania, Polska i Niemcy.

Dynamika wzrostu unijnej sprzedaży spadała stopniowo od sierpnia do października ze względu na mniejszy popyt ze strony Chin i Japonii oraz rosnące dostawy tańszej wieprzowiny z USA i Brazylii na tamtejsze rynki.

W listopadzie eksport z UE ponownie znacznie wzrósł - o 15 proc. w skali roku. Dzięki zwyżce cen wartość wywozu mięsa wieprzowego zwiększyła się w listopadzie o 33 proc. do 518 mln euro, a zyski ze sprzedaży podrobów były wyższe o 30 proc. i sięgnęły 184 mln euro.

Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych ze Wspólnoty od stycznia do listopada 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Południowa i Filipiny.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA