Pogłowie trzody chlewnej w USA wzrosło

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
02-01-2020,9:00 Aktualizacja: 02-01-2020,8:59
A A A
Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wynika, że 2019 r. był rekordowym rokiem jeżeli chodzi o pogłowie świń w USA. 1 grudnia ubiegłego roku liczba trzody chlewnej wyniosła tam 77,3 mln sztuk.
 
Pogłowie świń w Stanach Zjednoczonych w 2019 r. było wyższe o 3% w porównaniu ze stanem odnotowanym 1 grudnia 2018 r.
 
Liczba świń przeznaczonych do hodowli w 2019 r. wzrosła do  6,46 mln i była o 2 proc. wyższa niż w poprzednim roku – podaje portal 3trzy3.pl na podstawie usda.library.cornell.edu.
 
wieprzowina z USA, Hongkong, trzoda chlewna, mrożona i schłodzona wieprzowina,

Amerykańska wieprzowina zaleje Hongkong?

W wyniku afrykańskiego pomoru świń (ASF) spadła podaż świeżej wieprzowiny w Hongkongu. Daje to nowe możliwości dla schłodzonego mięsa pochodzącego z USA.   Ograniczenie pogłowia trzody chlewnej w Hongkongu, a tym samym spadek podaży świeżego...
Pogłowie świń przeznaczonych na tucz pod koniec 2019 r osiągnęło poziom 70,9 mln. Jest to wzrost o 3% w porównaniu z ubiegłym rokiem, ale nieznaczny spadek w porównaniu z poprzednim kwartałem.
 
Liczba tuczników w USA w 2019 r. stanowiła 48% pogłowia trzody chlewnej. Ich udział był na podobnym poziomie jak w 2018 r.
 
W Stanach Zjednoczonych, jak wynika z raportu USDA, odnotowano rekordowe szacunki we wszystkich kwartałach dla kategorii: pogłowia trzody chlewnej, świnie na sprzedaż, liczba prosiąt w miocie. 
 
Ostatnią tak wysoką liczbę świń w USA odnotowano w 1943 r.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA